Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e: “Ivana D – 2 godine nebrige”

Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 05.12.2022
  • Piše: Danilo Maričević

Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana. “Ivana D – 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INA-i i Vladi.

“Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu,” izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj. “Prema našim informacijama, postoji i Rješenje[1] Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana’, što se dosad nije dogodilo”, dodaje Andrić.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora. “Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben, jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život?”, pita se Andrić te zaključuje kako INA, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Greenpeace poziva nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D. Naime, nadležno ministarstvo istragu je pokrenulo još u siječnju 2021. godine, a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.

U Greenpeaceu naglašavaju da i EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon

Rješenje o otklanjanju nedostataka, KLASA: UP/I-310-09/21-10/4 i URBROJ: 443-01-12-21-2 od 24. rujna 2021. kojim je naređena sanacija bušotine IVANA D-1 DIR i saniranje povezane infrastrukture na kojoj je potpuno i trajno obustavljeno izvođenje naftno-rudarskih radova i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijkog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana od dana zaprimanja rješenja.

Tagovi: greenpeace, ina, Ivana D, plinska platforma, prosvjed,

Više iz kategorije