Frontexov zrakoplov od 1. prosinca nadlijeće La Manche

"Zrakoplov Europske agencije za granice (Frontex) danonoćno će pomagati francuskoj, nizozemskoj i belgijskoj policiji"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 01.12.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Frontexov zrakoplov bit će raspoređen u borbi protiv krijumčarenja migrantima u kanalu La Manche, objavio je u nedjelju francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin nakon europskog sastanka u Calaisu sazvanom nakon utapanja 27 migranta u srijedu.

“Zrakoplov Europske agencije za granice (Frontex) danonoćno će pomagati francuskoj, nizozemskoj i belgijskoj policiji”, rekao je Darmanin i potvrdio namjeru Pariza da “ravnopravno radi s britanskim prijateljima” na prekidu te migracijske rute.

Sastanak na kojem su sudjelovali dužnosnici njemačke, nizozemske, belgijske policije, ali i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, te direktori europskih agencija kriminalističke policije Europol i granične Frontex “nije bio protubritanski, već proeuropski”, naglasio je.

U zajedničkoj deklaraciji Njemačka, Belgija  Nizozemka i Francuska dogovorile su se “da će jačati operativnu suradnju protiv trgovine ljudima, ali i poboljšati njihovu suradnju s Velikom Britanijom”.

Napetosti između Francuske i Velike Britanije pojačale su se nakon pisma britanskog premijera Borisa Johnsona objavljenog na Twitteru, u kojem traži da Francuska preuzme migrante koji stignu u Veliku Britaniju.

“Iznenađuju me metode koje nisu ozbiljne”, komentirao je u Rimu na konferenciji za novinare francuski predsjednik Emmanuel Macon to pismo.

Što je toliko privlačno u Britaniji?

Darmanin je otkazao posjet britanske kolegice Priti Patel Calaisu u nedjelju, koja je trebala sudjelovati na kriznom sastanku o migrantima u odgovoru na pismo koje je u četvrtak objavio Boris Johnson.

“Moramo surađivati s našim britanskim prijateljima i reći im neke stvari, da nam pomognu da se što bolje borimo protiv krijumčara, jer nam nedostaju informacije, a francuska policija ne dobiva uvijek odgovore na postavljena pitanja”, dodao je Darmanin.

Treba se boriti protiv “usmjerenosti migranata prema Engleskoj i onemogućit rad bez dokumenata”, dodao je.

“Zašto toliki žele doći u Veliku Britaniju i u njoj vide eldorado?”, pridružio mu se Sammy Mahdi, belgijski državni tajnik za azil i migracije.

“Moramo brže napredovati i jamčiti da se te drame ne ponove, beskorisno je upirati prstom u druge”, dodao je Mahdi.

Njemački parlamentarni državni tajnik u saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stephan Mayer istaknuo je da je “hitno usvojiti sporazum” između Europske unije i Velike Britanije o migracijama i zalagao se za “post-dublinski sporazum između EU i Velike Britanije”.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: frontex, kanal, krijumčarenje, la manche, migranti, zrakoplov,

Više iz kategorije