Fotografije Marka Ercegovića u dvije zagrebačke galerije

Jedan od istaknutijih hrvatskih fotografa u Institutu za suvremenu umjetnost predstavlja dio ciklusa "Sloboda me plaši", a u Galeriji Spot "Sve ili ništa

Izložba “Sve ili ništa” fotografa Marka Ercegovića, koja se u ponedjeljak, u razmaku od sat vremena, otvorila na dvije zagrebačke lokacije – u Galeriji Spot  i u Institutu za suvremenu umjetnost, donosi autorovu opsežnu seriju fotografija snimljenu u Zagrebu i Dubrovniku tijekom deset godina, od 2008. do danas.

Jedan od istaknutijih hrvatskih fotografa u Institutu za suvremenu umjetnost predstavlja dio ciklusa “Sloboda me plaši”, a u Galeriji Spot, dio koji dijeli naziv s imenom projekta – “Sve ili ništa”.

“Ercegović svojom novom fotografskom serijom nastoji ponuditi ponešto drugačije tumačenje konvencija fotografskog medija, u naoko efemernim fragmentima svakodnevice, koje pomno bilježi svojom kamerom, autor otkriva neslućene mogućnosti interpretiranja svakodnevice, nagovješćujući pritom vlastito uvjerenje kako nesvakidašnjost ne treba tražiti izvan domene običnoga, svakodnevnoga”, ističe se u najavi izložbe.

“Utoliko izložba u cjelini predstavlja klizeći, pomalo nestabilni narativ u kojem prevladava atmosfera ‘neriješenog slučaja’, pa tako odgovor na pitanje je li na ovim fotografijama prikazano ‘sve ili ništa’ ostaje na razini individualne potrage svakog promatrača”, dodaje se.

Po riječima samog autora, izložene fotografije njemu su ‘sve ili ništa, s obzirom na to da je reakcija fotoaparata nepredvidiva pred snimanim – sve što vidi ispred sebe, ne vidi kao on i to mu govori da ne može vjerovati svojim očima.

“Snimam ove fotografije drsko koliko umijem, ostajući samo s uvjerenjem da svaki prizor koji fotografiram, fotografiram kao čin prijateljstva: objektiv je ruka koja nudi stisak. Od snimanja do prikazivanja ovih fotografija, upletena negdje u prizor, ostaje dokumentacija osobnog suočenja s vlastitom uronjenosti u strašan i slobodan prizor. Na kraju krajeva, fotografije su sastavljene direktno od života”, ustvrdio je.

Marko Ercegović diplomirao je na Odsjeku snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Dobitnik je nekoliko istaknutih priznanja, a rad mu je predstavljan na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba “Sve ili ništa” ostvarena je u suradnji Ureda za fotografiju i Instituta za suvremenu umjetnost, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.

Na obje lokacije bit će otvorena do petka, 5. listopada.

(Hina)

Tagovi: fotografije, izložba, marko ercegović,

Više iz kategorije