FOTO Zagrebački maketarski kup Crna kraljica 2022.

Uz Hrvatsku udrugu vojnih minijaturista i IPMS Croatia, organizatora ovoga događanja, od ove godine uključila se i Hrvatska zajednica tehničke kulture

  • Lifestyle
  • Objavljeno 30.09.2022
  • Piše: Darija Kovačić

Ovogodišnji sedamnaesti Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA, održan je 10. rujna 2022. godine u sklopu OŠ Kajzerica te se uspješno vratio na svoju „standardnu postavu“ koji je bogatim ponuđenim sadržajem premašio sva očekivanja.

Uz Hrvatsku udrugu vojnih minijaturista i IPMS Croatia, organizatora ovoga događanja, od ove godine uključila se i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Upravo ova manifestacija postala je dijelom programa Međunarodne suradnje HZTK, koja je svojom izvedbom u cijelosti to i potvrdila.

Dolazak natjecatelja iz 10 europskih država uz sudjelovanje 5 svjetskih IPMS podružnica, te izvedba tri međunarodne maketarske radionice predvođene poznatim imenima, pokazuju kako je  Crna kraljica jedna od vodećih maketarskih natjecanja u Republici Hrvatskoj sa međunarodno priznatim statusom.

Cilj Kupa je širenje sadržajnog programa sa isključivo natjecateljske na natjecateljsko – izložbenu platformu, kroz koju se omogućava brojnim izlagačima da upravo kroz ovaj model sudjelovanja imaju mogućnost prezentacije svojih radova. Na ovogodišnjoj CRNOJ KRALJICI došlo je do povećanja broja radova gdje je uz više od 450 natjecateljskih uradaka izloženih u 40 klasičnih te 8 master kategorija, bilo izloženo i dodatnih stotinjak izložbenih radova što je ukupno vrlo impresivna brojka.

U sklopu Crne Kraljice postavljena je i maketarska izložba članova HUVM & IPMS Croatia, na temu „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja je nastala tijekom 2021. godine u svrhu obilježavanja 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske i policije , te 75. godišnjice tehničke kulture Republike Hrvatske. Navedenu izložbu, za potrebe ovoga događanja, dopunio je Muzej policije sa nekoliko originalnih uniformi i dijelova opreme korištene tijekom VRO u domovinskom ratu, koje su izazvale posebnu pažnju kod brojnih posjetitelja, a posebno onih iz inozemstva.
Na manifestaciji su sudjelovali i polaznici Policijske akademije, čiji su instruktori i kadeti izveli nekoliko programskih točaka u vidu spretnosti vožnje motorima kao i baratanja vatrenim oružjem koje su ostavile izvrstan dojam na sve prisutne.

Ovogodišnjoj manifestaciji koja se održala pod počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, nazočili su brojni gosti i uzvanici od kojih su u ceremoniji otvaranja sudjelovali;  Kristian Matas, predsjednik HUVM, gosp. Siniša Martić, predsjednik IPMS Croatia, gđa. Ziyao Wang i  Elena Gomez del Castal, predstavnice AK Interactive, David Damek, predstavnik PLASMA,  Ivan Jurić, dopredsjednik ZZTK, Helena Jelinek Mareljić voditeljica službe pri Muzeju policije, Mario Kraljić, zamjenik načelnika VI. PP Zagreb u funkciji izaslanika ministra unutarnjih poslova, Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, Damir Tomić, predsjednik HZTK, Hrvoje Nekić, zamjenik tajnice HZTK te  Nenad Predovan, podpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, koji je ujedno i otvorio ovo događanje.

Završetkom ceremonije otvaranja, započeo je za natjecatelje najinteresantniji dio događanja, a to je ocjenjivanje i suđenje pristiglih radova. Posebnost ovogodišnjeg sudačkog procesa bila je u tome što su u timovima sudjelovali isključivo renomirani inozemni suci, koji su ovome natjecanju dali dodatnu potvrdu i legitimitet međunarodnog događanja što je veliko priznanje istome.
Proglašenjem pobjedničkih radova u već spomenuti 48 kategorija i proglašenje najboljih radova u juniorskim, seniorskim i master kategorijama, završio je 17. Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA 2022., uz srdačan poziv organizatora svim prisutnima za dolazak na novu CRNU KRALJICU, predviđenu za rujan 2023. godine.

Tagovi: crna kraljica, hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, maketarski kup,

Više iz kategorije