(FOTO) Švercanje ZET-om sa stilom: Znate li tko su bili ‘pulferaši’?

ZAGREBAČKA TRADICIJA

  • Kultura
  • Objavljeno 23.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Švercanje u ZET-ovim tramvajima do nedavno je spadalo u zagrebačku tradiciju, dok se danas usude švercati samo najiskusniji. No, znate li tko su pulferaši, šverceri koji već spadaju u urbanu zagrebačku legendu.

Riječ je o švercerima koji su se vozili na spojnici između motornih kola i prikolice koju su imali stari tramvaji. Iako se radilo o opasnoj vožnji, pulferaši su bili čest prizor. Neki su se na taj način vozili iz zabave, drugi samo zbog švercanja, a treći su, pak, dokazivali vlastitu hrabrost.

Pulferaši na početku Ilice '70-ih

Objavljuje Zlatko ŠapinaPonedjeljak, 1. veljače 2016.

Pulferašima je bilo najzabavnije voziti se u tzv. sendviču. Sendvič je vožnja između dvaju kola tj kola i prikolice ili prikolice i prikolice.

Nakon što su uvedeni češki tramvaji, koji su i dan danas u funkciji, to je bila revolucija. Sjedalice u tramvajima griju što se mnogim građanima jako svidjelo. No, pulferašima se baš i nisu svidjeli. Pulfer na kojem su inače stajali je jako visoko i na njemu se nije dalo vozit. Vožnja na pulferu je ljeti bila uživancija jer je služila kao jedna vrsta osvježenja. Ponekad su se i po dvojica vozili na pulferu, a u nuždi bi se našlo mjesta i za trećeg“, objašnjava ovaj zagrebački običaj blog Tajne Zagreba.

Pulferaši na Kvatriću 1970-ih

Objavljuje Zlatko ŠapinaSubota, 10. studenoga 2018.

Bloger Zdenko Kahlina u jednom se tekstu prisjeća  švercanja na ZET-ovim pulferima.

“I kaj je sad tu vama čudno?Pa to je najnormalnija stvar na svetu. Meni je srednja škola bila u Držićevoj, tako reć… na kraju Držićeve, još iza gumenjaka. Pa kad bi ja došel sa Šalate do Držićeve da na tramvaju nije bilo pulfera i sendviča? Ok, istina Bog da su mi starci uvijek dali lovu za mjesečnjak, al’ je meni ta lova trebala za pametnije stvari, pogotovo kad su na Trgu u hotelu Dubrovnik otvorili flipere. Al mogu reć, da nije nikad bilo nekih (većih) pi*darija, iako smo znali i ko cugoši uskakat u sendvič. Jedino sam jedanput malo naje*o; …ja se vozim na pulferu i zjakam okolo po Vlaškoj, umjesto da pogledam u vagon, jer odma iza stakla stoje moji starci, …idu splaca, a ja fol u školi“, napisao je nostalgično Zdenko.

Foto: Kristijan Sever/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

Tagovi: pulferaši,

Više iz kategorije