(FOTO) Pas Pluto bio je skriven od pogleda Zagrepčana više od stoljeća: Znate li priču koja se krije iza ove spomen ploče?

NA INICIJATIVU IVANA BRNČIĆA DOBIO JE SPOMENIK U BOGOVIĆEVOJ

  • Kultura
  • Objavljeno 25.04.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Pas Pluto jedini je zagrebački pas koji se može pohvaliti spomenikom njemu u čast, i to u samom srcu grada, u Bogovićevoj ulici. Prvotno je ova spomen ploča, bila skrivena od očiju Zagrepčana budući da se nalazila u dvorištu zagrebačkog Oktogona.

Međutim, prije punih šest godina, točnije 20. travnja 2013. na inicijativu Ivana Brnčića, voditelja Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb”, najveće i najpopularnije zagrebačke Facebook grupe, Pluto je dobio spomen ploču u Bogovićevoj ulici.

“Mogu reći da mi je drago zbog toga što je Pluto nakon toliko godina (čak više od jednog stoljeća) na javnom mjestu da ga svi vide. Super mi je vidjeti pozitivne reakcije na Pluta, a posebno mi je drago što su Kraljevi ulice u svojoj popularnoj uličnoj manifestaciji Cest is d’Best uvrstili i jednu trku u spomen na njega – Plutrka. Utrka vlasnika i njiovih pasa. Jedino mi je žao što nema ploče i na engleskom za turiste, to je velika šteta”, kazao je za naš portal Ivan Brnčić, inače autor Purgerskog rječnika i voditelj stranice Na današnji dan – Zagreb.

Prije nekog vremena sam na zagrebancija.blog.hr napisao tekst o jedinom javnom spomeniku psu Plutu koji je 114g bio…

Objavljuje Ivan BrnčićČetvrtak, 25. travnja 2013.

 

Spomen ploča koja se nalazi u dvorištu Oktogona, fotografirao Ivan Brnčić

Tko je bio Pluto?

Ovaj pas bio je mršava lutalica, koja se skitala Zagrebom u potrazi za hranom i ponekim toplim pogledom slučajnog prolaznika. Te 1899. godine, gradio se Oktogon, a Pluto je na gradilištu vidio svoju sigurnu luku u kojoj bi se mogao “dočepati” kakvog ostatka sendviča i gutljaja vode. Radnici su lutalicu nahranili, čime su stekli njegovu vjernost i odanost. Pluto je gradilište gledao poput doma, a radnici i arhitekt Josip Vancaš bili su njegova obitelj. Pluto je znao da se dom i obitelj štite po svaku cijenu, pa je tako postao vjerni čuvar gradilišta koje mu je pružalo mir i sigurnost. Nažalost, u jednoj noći, Pluto je na tragičan način ušao u zagrebačku legendu.

Na mjestu današnje Ilice nalazio se potok bogat glinom, koju su ilegalni kopači noću kradomice iskapali. Te nesretne noći, pretpostavlja se da su kradljivci do potoka krenuli preko oktogonskog gradilišta, a Pluto je odlučio zaštititi svoj dom, po cijenu života. Radnici su ga ujutro pronašli mrtvog. Svom vjernom prijatelju uzvratili su kako je i zaslužio- dostojnim pokopom i spomen pločom koja o Plutu govori i danas.

Foto: Ivan Brnčić

Tagovi: ivan brnčić, pas pluto,

Više iz kategorije