Film “Moj dida je pao s Marsa” u kinima od 21. ožujka

Film se najavljuje kao "fantastična avantura" djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj

  • Kultura
  • Objavljeno 09.03.2019
  • Piše: Antonela Verković

Film “Moj dida je pao s Marsa”, dugoočekivani hrvatski znanstveno-fantastični film za djecu će, nakon nekoliko međunarodnih premijera i pretpremijernih projekcija, od 21. ožujka krenuti u redovitu hrvatsku kino distribuciju.

Premijerno prikazan u okviru nedavnog KinoKino festivala, film će međunarodne premijere u narednom razdoblju imati na festivalima u Belgiji, Kanadi i Švedskoj.

Već ovaj tjedan prikazuje se na 22. izdanju FIFEM Festival International du film pour enfants, u Montrealu koji promiče kritičko mišljenje i dijalog, a “Dida” je s još sedam filmova uvršten u službenu konkurenciju.

Također u službenoj konkurenciji prikazuje se u isto vrijeme i na JEF festivalu za djecu i mlade koji u Antwerpenu i još pet begijskih gradova traje do 10. ožujka.

Prvi dio svoje međunarodne turneje, film će zaključiti koncem ožujka na festivalu čije je cijelo ovogodišnje izdanje inspirirano djelovanjem Grete Thunberg i drugih mladih aktivista, te posvećeno budućnosti.

Riječ je o ključnom filmskom festivalu nordijskih zemalja, BUFF u Malmöu.

Film se najavljuje kao “fantastična avantura” djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, nastala prema motivima priče Irene Krčelić.

Scenarij za film su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić.

Tu su i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Aleks Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango.

Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Producent je zagrebački Studio Dim s partnerima iz još šest europskih zemalja: Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9 i bosanskohercegovačkom Fabrikom.

(Hina)

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: film, kino, Moj dida je pao s Marsa, nagrade, premijera,

Više iz kategorije