Facebook zatvorio više računa i stranica povezanih s Rusijom

"Danas smo izbrisali brojne stranice, skupine ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu", naveo je voditelj kibernetičke sigurnosti vodeće društvene mreže na svijetu Nathaniel Gleicher.

Društvena mreža Facebook Inc je objavila u četvrtak da je ukinula više stranica, skupina i računa pokrenutih u Rusiji predbacujući im “neuatentično ponašanje”, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

“Danas smo izbrisali brojne stranice, skupine ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu”, naveo je voditelj kibernetičke sigurnosti vodeće društvene mreže na svijetu Nathaniel Gleicher.

Skupina Marka Zuckerberga je navela da je obustavila dvije operacije vođene iz Rusije, jedne usmjerene na razne zemlje, a druge na Ukrajinu.

“Nismo pronašli nikakvu vezu između tih operacija, ali one su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa za obmanjivanje drugih o tome tko su i što rade”, rekao je Gleicher.

“Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju tog tipa aktivnosti jer ne želimo da se naše usluge koriste za manipuliranje ljudima”, dodao je.

Društvena mreža se prije dvije godine uplela u skandale i optužena je da je predala osobne podatke desetaka milijuna korisnika, bez njihovog znanja Cambridge Analytica (CA) britanskoj tvrtci za analizu podataka koja je među ostalim radila za Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Nakon što je Facebook priznao da je podcijenio manipulacije tijekom tih izbora, američka skupina namjerava pokazati da poduzima mjere bolje zaštite korisnika.

Reagirala je ruska agencija Sputnik i navela da je tim potezom zahvaćeno 364 stranica povezanih s njom. Sputnik je upozorio na potpuno političku odluku i cenzuru.

Tagovi: facebook, gleicher, računi, rusija,

Više iz kategorije