EU – zeleni tjedan: Treba smanjiti upotrebu sintetičkog tekstila

"Jedemo mikroplastiku, ona je u našem mesu, vodi i ribi. Mikroplastika je postala glavna briga nevladinih organizacija cijelog svijeta"

  • Politika
  • Objavljeno 02.06.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Građane treba poticati na smanjenu upotrebu sintetičkog tekstila iza kojeg ostaje mikroplastika, smatraju govornici na virtualnom panelu održanom u srijedu u sklopu obilježavanja europskog Zelenog tjedna.

Stručnjaci iz područja biologije i ekologije složili su se da zagađenje mikroplastikom treba promatrati na globalnoj razini, budući da su sjedišta većine tekstilnih industrija smještena u Aziji, a kako Europska unija mora biti ta koja će razviti alate i strategiju za proizvodnju i upotrebu eko proizvoda, proizvoda iza kojih ne ostaje mikroplastika.

“Jedemo mikroplastiku, ona je u našem mesu, vodi i ribi. Mikroplastika je postala glavna briga nevladinih organizacija cijelog svijeta. Mikroplastiku možete pronaći svugdje oko nas zato je vrlo važno intervenirati što bliže izvoru ovog problema. Vrlo je važno poticati na proizvodnju eko proizvoda, ali važno je djelovati i u fazi upotrebe kako bi se smanjila prisutnost sintetičkog tekstila tijekom cijelog života”, rekla je Elena Buzzi ispred Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Istaknula je kako postoje mjere koje se već od danas mogu uvesti ili barem ojačati.

“Moguće je usporiti modne trendove, ali i što više razgovarati s potrošačima i industrijama o najboljim praksama za proizvodnju i upotrebu proizvoda. Od iznimne je važnosti odgovornost i međusobna komunikacija proizvođača i potrošača”, dodala je Buzzi.

Fazu dizajna kao početnu točku do cilja istaknuo je morski biolog i profesor Sveučilišta Plymouth Richard Thompson govoreći da bi se time mogla smanjiti emisija mikroplastike i za 80 posto.

“Znamo da otprilike polovica svih emisija mikroplastike u okoliš dolazi dok hodamo, a ne dok peremo odjeću pa zato nije dovoljna samo filtracija otpadnih voda”, podvukao je Thompson govoreći da treba proizvođačima stvoriti jednake i konkurentne uvjete za prodaju takvih proizvoda. Jedan od načina na koji Europska unija to može postići je kroz uvjetovanje trgovinskih sporazuma takvim regulativama.

Mauro Scalia, direktor Europske industrije odjeće i tekstila (EURATEX) na panelu je kazao kako tvrtke dijelom već sudjeluju u ovoj akciji poticanja zaštite okoliša i očuvanja zdravlja živih bića ponovno ističući zakonski okvir koji bi “igrao presudnu ulogu u rješenju pojave sintetičkog tekstila”.

“Trebaju nam metode koje bi mogle usporediti dvije različite tkanine, dvije različite metode proizvodnje i procese dorade. Ako nemate jednostavne metode lako primjenjive svugdje, onda sve drugo ‘pada u vodu'”, objasnio je Scalia.

Ulaganje u zelene tehnologije, zaštita okoliša i smanjenje emisija ciljevi su europskog Zelenog plana do 2050. godine do kada je namjera postići klimatski neutralnu Europu. Europska unija stoga je organizirali Zeleni tjedan, najveće događanje na području zelenih politika, koje se virtualno, uz prethodnu prijavu, održava do 4. lipnja.

Ovakav projekt kao fokus ima što snažniju i aktivniju participaciju građana u aktivnostima i projektima zelene tranzicije.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: EU, mikroplastika, sintetički tekstil, sintetika, zdravlje, zeleni tjedan,

Više iz kategorije