EU će nakon brexita morati obnavljati svoj međunarodni utjecaj

Unatoč poteškoćama u dijalogu između Londona i Bruxellesa, Europa i Britanija, zajedno sa SAD-om, moraju surađivati i djelovati zajedničkim snagama

  • Politika
  • Objavljeno 22.02.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu trebat će godine da ponovno izgrade povjerenje, a u tom će razdoblju EU morati i obnavljati svoju međunarodnu ulogu narušenu odlaskom važne članice, ocijenili su u petak sudionici konferencije “Europa nakon brexita – UK nakon EU-a”.

Na online konferenciji koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sudionici su se složili da izlazak Britanije iz EU znatno utječe na geopolitički položaj Unije te na njezino suočavanje sa sigurnosnim, političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

Tonino Picula, hrvatski europarlamentarac iz redova socijaldemokrata (S&D/ SDP), naglasio je da je EU izgubio važan doprinos Ujedinjene Kraljevine.

“Britanija je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ima odlične sigurnosno-obrambene sposobnosti i diplomatske kompetencije te je velika nuklearna sila”, kazao je Picula, član i koordinator S&D-a u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta.

„Kao jedinstveni i najvažniji projekt u povijesti kontinenta, EU će trebati obnoviti svoju globalnu ulogu“, rekao je Picula i dodao kako bi želio da u prvoj polovici 21. stoljeća Unija koristi više “smart power” nego “soft power”.

Quentin Peel, analitičar britanskog instituta za međunarodnu politiku Chatham Housea, napomenuo je da će za razvijanje i postizanje kvalitetnog odnosa između Europe i Britanije biti potrebno pet do deset godina te da se “mora raditi na ponovnoj izgradnji povjerenja”.

Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj, potvrdio je da je brexit negativno utjecao na pojedine sektore i europsko-britanske odnose, no smatra “da je prerano za donošenje konkretnih zaključaka”.

Dalgleish je rekao da upravo u području vanjske politike, zbog svog ustroja, Unija često djeluje presporo jer je potrebna suglasnost svih država članica. „To je sada područje u kojem UK može reagirati puno brže“, istaknuo je.

Jedna od tema panela bio je i učinak brexita na financijske usluge, što je tumačila Lucia Quaglia, profesorica Sveučilišta u Bologni.

“Pojedine kompanije napuštaju Veliku Britaniju i premještaju središta na kontinent, ali (…) London će i dalje vjerojatno ostati lider u financijskoj industriji”, rekla je Quaglia, naveo je Ured Europskog parlamenta u priopćenju.

Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airtAI, UK također ima sjajne mehanizme financiranja koje bismo jako rado vidjeli i ovdje u Hrvatskoj. „Tehnološki sektor i startupovi inače moraju biti jako prilagodljivi i stoga su i na Brexit reagirali vrlo brzo kako bi mogli nastaviti poslovati unatoč novim okolnostima“, ocijenila je.

Na konferenciji je naglašeno da, unatoč poteškoćama u dijalogu između Londona i Bruxellesa, Europa i Britanija, zajedno sa SAD-om, moraju surađivati i djelovati zajedničkim snagama u određenim područjima, a jedno od njih tiče se klimatske krize i zaštite okoliša.

“S obzirom na povratak SAD-a u Pariški sporazum o klimatskim promjenama te na usvojeni europski  Zeleni plan, nadajmo se da će predstojeća UN-ova konferencija o klimi pružiti priliku za suradnju u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva”, kazao je Picula.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: djelovanje, EU, europska unija, okoliš, politika, ujedinjeno kraljevstvo, zajedništvo,

Više iz kategorije