“Ekstravagantne banalnosti” u Galeriji ULUPUH

Ekstravagantnost u umjetnosti, kao karakteristika kreativnih i maštovitih autorskih osobnosti, tema je nove izložbe zagrebačke Galerije ULUPUH

  • Kultura
  • Objavljeno 20.10.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Ekstravagantnost u umjetnosti, kao karakteristika kreativnih i maštovitih autorskih osobnosti, tema je nove izložbe zagrebačke Galerije ULUPUH, koja se pod nazivom “Estravagantne banalnosti” otvara u utorak, 23. listopada.

Riječ je o tematskoj žiriranoj izložbi članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout podsjeća u predgovoru izložbe kako su se već Marcel Duchamp, dadaisti i nadrealisti, a ponajviše pop-artisti, poigravali s iščitavanjem ekstravagantnosti kao nečim izuzetnim i visokovrijednim, vežući je uz njezinu suprotnost – banalnost.

Po njezinim riječima, pretvarajući promjenom konteksta obično, svakodnevno, trivijalno i serijski uniformirano, u ekskluzivno i umjetnički visokovrijedno, uveli su jednu novu estetiku i novi vizualni sustav, koji je uzdigao svakodnevne, banalne, uporabne i odbačene (trash) predmete na razinu ekstravagantnih umjetničkih objekata visoke kvalitete.

Premda je vrijeme pop-arta odavno ‘pospremljeno’ u povijest moderne umjetnosti, njegov je utjecaj snažan i danas. “Ono što je bila i ostala konstanta, to je inspiracija predmetima i sadržajima svakodnevice te otvorenost, komunikativnost, demokratičnost i pristupačnost, a ono što je drukčije, to je okrenutost individualnosti i individualnim interpretacijama u popartističkom duhu, a nalazimo ih ne samo u vizualnim umjetnostima, nego i u dizajnu, unutarnjem uređenju, modi i nakitu”, napomenula je.

Upravo su pop-art i njegov stilski idiom bili inspiracija za izložbu u Galeriji ULUPUH, gdje su izložene nakitne skulpture i objekti, te nosive nakitne instalacije kojima autori slijede strategije i prakse u suvremenoj umjetnosti, posebice skulpturi, ali i “dohvaćaju beskrajnu slobodu popartističkog izražavanja.”

“Pop-art je do današnjih dana širokoj publici ostao blizak jer koristi iz svima znanog repertoara razumljivi vizualni rječnik. Zato i razgovor s publikom nikad tu nije s distance, nego predstavlja otvoreni dijalog, ustvrdila je Slavica Gabout, dodavši da su takvi i radovi s izložbe koji “unatoč raspričanosti, nadilaze banalnost i djeluju poetično, bajkovito, a ponajviše ekstravagantno.  Ali pritom i popartistički komunikativno”.

Izlažu Stjepan Balja, Carlos Ignacio Bellante, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić , Karlo Gross, Sabina Kolonić, Andreja Krušelj, Eva Lumezi, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Petra Podnarčuk, Andrea Rosandić, Davor Šuk  i Mislav Cico Vitez.

U žiriju izložbe bili su Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk i Višnja Slavica Gabout.

Izložba će biti otvorena do 9. studenoga, a ulaz je slobodan.

Više iz kategorije