EKONOMSKO STAGNIRANJE HRVATSKE IZRAVNA JE POSLJEDICA KUPLJENE VLADAJUĆE VEĆINE

PETROV: PRIHVATITE PRIJEDLOGE MOSTA AKO ŽELITE UĆI U TOP 30, NAJVAŽNIJA JE REFORMA JAVNE UPRAVE

  • Politika
  • Objavljeno 05.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Most nezavisnih lista upozorio je na ekonomsko stagniranje Republike Hrvatske i loš plasman na Doing Business ljestvici. Na konferenciji za medije svoja su rješenja predstavili Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista, Sonja Čikotić, Mostova saborska zastupnica i Vedran Jerković, voditelj ekonomskog savjeta Mosta nezavisnih lista.

„Od 2017. godine Hrvatska je na Doing Business ljestvici pala s 43. na 58 mjesto. Hrvatska iznimno sporo raste, dok sve države u okruženju rastu puno brže. Problem izdavanja građevinskih dozvola u Gradu Zagreb jedan je od razloga tako slabog plasmana na ljestvici. Također, tu je i problem HEP-a, odnosno problem 50% viših troškova za priključke nego u drugim tranzicijskim zemljama. Neka premijer Plenković o tome porazgovara s gospodinom Bandićem i partnerima iz HNS-a. Ekonomsko stagniranje Republike Hrvatske izravna je posljedica kupljene vladajuće većine.“ izjavio je Vedran Jerković.

Naglašena je činjenica da je Most ostavio gotov akcijski plan za javnu upravu, kao i 887 mil. kuna sredstava EU fondova.

„Zašto to ne provodite u djelo? Zašto ne kažete javnosti koliko ste do sada povukli sredstava? Doing Business ljestvica za 2019. predviđa još goru situaciju za Hrvatsku. Što gospodin Plenković kaže na to? Koje će biti njegovo opravdanje? Rekao je da je cilj njegove Vlade da Hrvatska bude u TOP 30 zemalja na Doing Business ljestvici, a Hrvatska nazaduje. Vlada ne razumije što znači riječ reforma. Pozivam vladajuće, ako žele da Hrvatska zaista uđe u TOP 30, da prihvate prijedloge Mosta nezavisnih lista.“ – rekao je Božo Petrov.

Osim reforme javne uprave, Most predlaže da se odustane od ideje o minimalnoj osnovici za doprinose za direktore i članove društva, da se donese zakon o poduzetnicima početnicima i start up-ovima te da se preispita oporezivanje dobiti, koje je u ovom trenutku klasičan primjer dvostrukog oporezivanja. O Mostovim prijedlozima reforme javne uprave detaljnije je govorila Sonja Čikotić.

„Najveći problem Hrvatske je glomazan javni aparat, za koji godišnje izdvajamo gotovo 28 milijardi kuna. Problem je i velik broj procedura i broj koraka u procedurama, kao i neuređenost javnih registara. Predlažemo umrežavanje javnih registara i smanjenje broja procedura, kao i novi zakon o teritorijalnom preustroju Republike Hrvatske. Dok god ne riješimo problem javne uprave, Hrvatska će bilježiti ovako slabe rezultate na svim ljestvicama.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije