EK: Obnovljivi izvori energije 2020. prestigli fosilna goriva u EU-u

Obnovljivi izvori prošle su godine po prvi put prestigli fosilna goriva kao glavni izvor energije

Članice Europske unije prošle su godine imale rast investicija u obnovljive izvore energije od 48 posto, a oni su 2020. prestigli fosilna goriva kao glavni izvor energije na kontinentu, rekla je u srijedu europska povjerenica Kadri Simson.

Simson je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu rekla kako su investicije u obnovljive izvore energije 2019. iznosile 32.9, a godinu dana kasnije 48.8 milijardi eura, što je rast od 48.3 posto.

Obnovljivi izvori prošle su godine po prvi put prestigli fosilna goriva kao glavni izvor energije, s 38 posto u odnosu na 37 posto dobivene struje, pokazuju podaci Europske komisije (EK)

Simson, povjerenica EK za energetiku, rekla je i da su cijela EU, ali i pojedine države, na putu da ispune zacrtani cilj od 40 posto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

„To je dobra vijest, ali to nije dovoljno. Treba ubrzati tranziciju“, poručila je Estonka, naglasivši kako je nedavni rast cijena energenata u Europi, ali i svijetu, pokazao da kontinent previše ovisi o fosilnim gorivima.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: ek, energija, EU, fosilna goriva, obnovljivi izvori,

Više iz kategorije