DUŽNI SMO ŠTITITI ZDRAVLJE LJUDI, A NE DODVORAVATI SE TELEOPERATERIMA

U ime kluba Mosta Miro Bulj ponovno je upozorio na ponašanje teleoperatera na području Republike Hrvatske

  • Politika
  • Objavljeno 18.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

U ime kluba Mosta Miro Bulj ponovno je upozorio na ponašanje teleoperatera na području Republike Hrvatske.

Istaknuo je da je vidljiv nedostatak novca u zdravstvu, školstvu, dok s druge strane dopuštamo da se teleoperateri ponašaju na način kako se ne ponašaju u zemljama iz kojih dolaze, kao ni u ostatku Europske unije, te je naveo da u Hrvatskoj ostvaruju dvostruko veću maržu u odnosu na ostatak Europe.

„Zbog čega teleoperateri zarađuju velike iznose? Zbog toga što im za bazne stanice ne trebaju građevinske dozvole, ne trebaju im projekti, ne treba im suglasnost susjeda, ne trebaju im prostorni planovi, ništa im ne treba. Ponašaju se kako žele i postavljaju bazne stanice gdje god žele“, rekao je Bulj.

Istaknuo je da je u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetnog zračenja(HUZEZ) uputio dvije zakonske inicijative koje bi riješile navedeni problem, ali da je Vlada dale negativno mišljenje

„Mi kao građani kad proširujemo terasu moramo imati suglasnost susjeda i dozvolu, a teleoperateri to ne trebaju. Zašto dozvole moraju imati u Njemačkoj, Švedskoj, u zemljama odakle dolaze, a u Hrvatskoj to ne trebaju? Zašto ne plaćaju projekte i gradnju infrastrukture, nego stavljaju bazne stanice uz kuće, gdje god im padne na pamet. Zašto u Hrvatskoj ne plaćaju plaćanje služnosti kao što ga plaćaju u svojim državama? Velik problem predstavlja i elektromagnetsko zračenje koje prelazi maksimalno dopuštene granice višestruko u odnosu na ostale gradove u EU“, kazao je.

Kao primjer problema s baznim stanicama naveo je Radošiću kraj Sinja i pritom istaknuo da je prije 3-4 godine, kao aktivist zajedno s Nikolom Crncem, povratnikom iz Australije prosvjedovao i nastojao izboriti uklanjanje nelegalno postavljene bazne stanice. Naveo je da je tek nakon brojnih intervencije pogotovo gosp. Crnca krajem prošle godine Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja teleoperateru naložilo uklanjanje bazne stanice u roku od 120 dana, što nije učinjeno te da je tek nedavno građevinska inspekcija teleoperatera kaznila s iznosom od 70.000 kn.

Miro Bulj za kraj je istaknuo da se moramo prestati dodvoravati teleoperaterima, te, da oni moraju plaćati pravo služnosti, imati građevinsku dozvolu za postavljanje baznih stanica kao i ostalim zemljama unutar i van Europske unije, te je pozvao sve građane da se priključe Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetnog zračenja te da svi zajedno postignu, da se svi zajedno ustaju u borbi da se teleoperateri napokon počnu ponašati kako se se ponašaju u svojim zemljama.

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije