Drama na Jordanovcu: Obitelj pacijenta napala liječnike i medicinske sestre

Liječnička i komora medicinskih sestara oštro osudila napad

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije su osudile fizički napad na liječnike, medicinske sestre i drugo zdravstvene djelatnike jučer ujutro u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, piše Nacionalni Portal prenoseći Hina-u.

V.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić istaknuo je kako je neprihvatljiv bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, bez obzira je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze, te je zatražio odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno”

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec apelirala je na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti na radnom mjestu.

Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, ističe se u priopćenju HLK-a. Podsjećaju na istraživanje iz 2016. koje je pokazalo da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

Također, istraživanja HKMS iz 2018. godine pokazuje da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje je pokazalo i da više od pola zdravstvenih ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara kontinuirano ukazuje na ovaj ogroman problem i nužnost njegovog sustavnog rješavanja“, naglasila je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Hrvatska komora medicinskih sestara tražila je da su u izmjenama Kaznenog zakona napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu.

„Nadamo se da će se poslodavci pokrenuti i učiniti što je potrebno kako bi se spriječilo da ubuduće uopće dođe do ovakvih situacija u zdravstvenim ustanovama“, rekla je Šepec.

Obitelj umrlog pacijenta napala medicinsko osoblje

Jučer prijepodne obitelj pacijenta koji je umro od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, napala je liječnike i medicinske sestre i razbijala stvari na Odjelu Klinike.

“Gospodin je umro u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari. Napali su liječnike i medicinske sestre i bili smo prisiljeni pozvati policiju”,  izjavio je ramnije danas Hini pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Marko Jakopović.

Zagrebačka policija izvijestila je da su policajci upućeni u bolnicu na Jordanovcu nakon što su oko 10,15 sati dobili dojavu da više osoba stvara nered i napada medicinsko osoblje. Na mjestu događaja morali su uporabiti sredstva prisile. Policija je na kriminalističko istraživanje privela ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je prvotno pobjegao s mjesta napada.

foto: Hina

Tagovi: Jordanovac, liječnici, medicinske sestre, napad, pacijent,

Više iz kategorije