Dosad je više od pola zemalja EU objavilo da imaju omikron soj

Hrvatska jedna od prvih u svijetu, a prva među zemljama EU koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikron soja u Hrvatsku

  • Lifestyle
  • Objavljeno 06.12.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak kako je u Hrvatskoj kod dvije osobe potvrđen omikron soj koronavirusa, da nemaju teški oblik i da su njihovi kontakti su pod nadzorom.

“Dosad je više od pola zemalja EU objavilo da imaju omikron soj, a isto tako i više od pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron soj je već širom svijeta, i mi smo dokazali danas kod dva pacijenta – imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj”, rekao je na Capak na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je Hrvatska jedna od prvih u svijetu, a prva među zemljama EU koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikron soja u Hrvatsku.

Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak rekla je kako su u petak dobili na analizu prvi soj kod kojeg je postojala sumnja na omikron, a u subotu još jedan te su napravili screening, tj. probirni test na omikron koji je pokazao da su ta dva soja identična pa su pokrenuli sekvenciranje genoma.

Danas su dobili rezultate za jednoga da je sigurno omikron, dok je kod prvog slučaja, kod kojeg je pobuđena sumnja, količina virusa bila premala za sekvenciranje jer je osoba cijepljena.

“Ali s obzirom na to da su sve mutacije bile identične, možemo reći da imamo prva dva slučaja omikrona. Brzom analizom pokazali smo da je naš soj najsličniji sojevima omikrona koji su dokazani u Bocvani”, objasnila je Žmak.

Zaštita koju cjepivo pruža je i dalje solidna

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić rekao je da su oboljeli anketirani radi otkrivanja izvora infekcije i identificiranja njihovih kontakata. Ne može se, kaže,  sa sigurnošću utvrditi koji je izvor kod to dvoje oboljelih, s obzirom na to da nisu putovali u inozemstvo, ali velika je mogućnost da su se zarazili na poslovnom skupu na kojem su bili zajedno par dana prije početka simptoma.

Sudionici skupa su istovremeno kontakti koji moraju u karantenu samim time što su bili izloženi oboljeloj osobi. Postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor, a na skupu je bilo i stranaca, dodao je Kaić.

Svi ti kontakti su pozvani na testiranje, riječ je o 13 osoba, a države odakle su strani sudionici skupa su obaviještene o njihovoj izloženosti i bit će obrađeni u svojim državama.

Kontakti oboljelih, i oni sa skupa i obiteljski, su pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni, dodao je te izvijestio kako dvoje oboljelih nemaju teške oblike bolesti, a simptomi koji su im trajali par dana bili su “povišena temperatura i kao da ih je vlak zgazio”.

Također, Kaić je rekao kako će sigurno biti novih slučajeva omikrona u Hrvatskoj.

Što se tiče zaštite koje cjepivo pruža, naveo je da su obojica oboljelih bili cijepljeni i da se prema podacima zemalja koje imaju više iskustva s omikronom, poput JAR-a, vidi da je zaštita od razvoja srednje teških do teških oblika bolesti “prilično solidna, oko 90 posto”.

“Itekako ima smisla booster doza. Pokazalo se da kad se primijeni booster na deltu, zaštita je puno bolja nego nakon dvije doze, a cjepivo nije temeljeno na delti, nego na onom ishodnom wuhanskom soju. Smatra se da je i ovdje isto, a čekanje nekog unaprijeđenog cjepiva ne znam koliko ima smisla jer je pitanje hoće li se uopće raditi cjepivo protiv omikrona ako nije dovoljno različit od prijašnjih varijanti”, rekao je Kaić, dodavši da nisu ni za deltu napravili novo.

Cjepivo za djecu HZJZ očekuje oko 15. prosinca

Što se tiče generalne epidemiološke situacije, Capak je rekao kako brojke hospitaliziranih, na respiratoru i umrlih slijede broj oboljelih, a zbog relativne stagnacije koja traje drugi tjedan, za očekivati je da će padati i druge brojke.

Ako se pokaže da se omikron brže širi, za očekivati je da će broj oboljelih ponovno početi rasti, ali prognoze oko težine bolesti još nije moguće davati.

“Strože mjere su uvijek na stolu, ali u ovom trenutku nismo ništa predvidjeli za pojačanje mjera”, rekao je Capak.

Što se tiče cijepljenja djece, rekao je kako će HZJZ uskoro objaviti preporuke u kojima nema ništa posebno novo. To je posebno cjepivo koje je registrirano i to cjepivo u Hrvatskoj očekujemo oko 15. prosinca.

Također, rekao je kako interes za prvu dozu pada, ali za treću dozu raste. Onaj početni interes je bio relativno mali, najviše su zdravstveni djelatnici tražili treću dozu, a sada dnevno imamo više od 10.000 cijepljenih trećom dozom.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: capak, covid, koronavirus, omikron,

Više iz kategorije