Djelatnici banke si isplaćivali bonuse i tako ukrali 4,5 milijuna kuna

Istovremeno su oštetili bankarsku ustanovu za iznos od 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe starosti 55, 60, 52 i 47 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ te nad 49-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila kazneno djelo „Zlouporaba u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem.

Sumnja se da su od siječnja 2010. godine do kolovoza 2014. godine, kao odgovorne osobe bankarske ustanove sa sjedištem u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, suprotno Odluci Vlade RH, internim aktima bankarske ustanove, bez znanja Nadzornog odbora i bez pisanih odluka Uprave ustanove, zlouporabili svoje ovlasti predsjednika i članica Uprave bankarske ustanove te neosnovano isplatili sebi, kao predsjedniku i članicama Uprave, bonuse i to na način da su to prikrili isplatom bonusa u ukupnoj masi plaća za zaposlenike tako da isplate bonusa nisu bile vidljive u godišnjim financijskim izvještajima, a koje je bankarska ustanova dostavljala Nadzornom odboru i regulatornim agencijama.

Bonusi su isplaćeni na temelju financijskih rezultata poslovanja za koje su osumnjičene osobe znale da nisu vjerodostojni, što je i utvrđeno provedenim nadzorima u kojima su pronađene značajne nepravilnosti u prikazivanju godišnjih financijskih rezultata. Na opisani su način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili bankarsku ustanovu za iznos od 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa.

Naime, od srpnja 2009. godine do travnja 2012. godine na snazi je bila Odluka Vlade RH o zabrani isplate bonusa članovima uprava trgovačkih društva u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske te su bili i ograničeni iznosi plaća članovima Uprave.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnijeta Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Tagovi: banka, bonusi, novac, policija, ukrali,

Više iz kategorije