Danas izložba slika #LOVEWINS Jasmine Krajačić u KIC-u

Slikarica i grafičarka Jasmina Krajačić se svojim novim radovima i izložbom "Love wins" odlučila boriti za staru, dobru Ljubav ...

  • Kultura
  • Objavljeno 23.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Izložba slika  #LOVEWINS  Jasmine Krajačić, što se otvara u utorak u Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra (KIC), predstavlja autoričin istoimeni ciklus akrila na platnu i manjih slika, prepoznatljivog figurativnog, popartističkog izričaja bogatog kolorizmom – piše Nacionalniportal.hr

Slikarica i grafičarka Jasmina Krajačić se svojim novim radovima i izložbom “Love wins” odlučila boriti za staru, dobru Ljubav, točnije pravo svih da ju rabe ili zlorabe s kim, kako i koliko god hoće. Ona stvara portrete ljudi različitih nacionalnosti, rasa i spolnih orijentacija, heteroseksualnih, homoseksualnih, biseksualnih, onih s romantičnom vjerom u staru frazu o nadvladajućoj snazi ljubavi, ustvrdio je u predgovoru izložbe Saša Pavković.

Po njegovim riječima, svojevrsnu psihodeličnu dimenziju akrilima i 3D slikama daju i brojne kružnice i razlomljene linije, između kojih izranjaju glave izabranih, reinterpretirajući kao na nekom vremenskom vrtuljku likovne stilove koji su probojno razdoblje imali u godinama kada je eterom vladao Lennonov hit “All You Need is Love”.

Pavković vjeruje kako je umjetnica redovitim odlascima u Englesku i upoznavanjem s tamošnjom likovnom i glazbenom, komercijalnom i subkulturnom scenom, “dobila novi ‘drive’ za davno usvojeni punk attitude, etički pristup koji teži zajednici slobodnih ljudi, u kojoj nitko drugima ne nameće stavove ili životne stilove”.

Podsjeća kako je Krajačić u prethodim radovima već ‘odradila’ hommage ikoničnim glazbenim autorima, članovima Clasha, Sex Pistolsa, Ramonesa, koji su promicali slobodarske ideje, a sada tu “ljubav/toleranciju na njezinim platnima šire poznata i nepoznata lica, čije poglede, zagrljaje ili nesigurne odmake potvrđuju natpisi uklopljeni u svaki prizor – Out of the blue, You always have a choice, Different doesn’t mean wrong, No hate in my state.”

Takvim iskazom, dodao je, stekla i simpatije na prebogatoj britanskoj kulturnoj sceni, a primjer za to je pjevač i skladatelj Brent Jackson iz indie rock banda “Firedogs“, čija je pjesma “What if (Love wins)” nadahnuta novim umjetničkim konceptom hrvatske umjetnice.

Jasmina Krajačić (Zagreb,1968.) je nakon završene Škole primjenjenih umjetnosti,smjer slikarstvo, upisala je u rodnom gradu Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je 1992. diplomirala na grafičkom odjelu,u klasi profesora Miroslava Šuteja. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Njezina izložba u galeriji na katu KIC-a će biti otvorena do 13. studenoga.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: #LOVEWINS, jasmina krajačić, kic,

Više iz kategorije