ČudNoReĐe objavilo treći album

Zagrebačka eklektična rock formacija u pjesmama s ovoga albuma "progovorila" o škakljivim temama...

  • Kultura
  • Objavljeno 29.12.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Nakon albuma „Dno je sve rjeđe (2016.) i „Kompakt diskutabiln (2017.), zagrebačka eklektična rock formacija ČudNoReĐe objavila je svoje treće studijsko izdanje pod nazivom „Nizbrdo gore (Sastav raspada)”.

Kao što sam naslov i naslovnica albuma sugeriraju, ležeran ton i vedre boje koje su prevladavale na posljednjem uratku ovdje ustupaju mjesto sivilu ozbiljnijih tema. “To nije nije znak “stilskog zaokreta” niti “autorskog sazrijevanja”  već samo puka odluka da se u ovom trenutku predstave neke pjesme s mračnije strane vječito šarolikog spektra stvaralaštva”, pojašnjava predvodnik grupe Ognjen Bašić.

Album je podijeljen na dvije cjeline. Prvih pet pjesama snimljenih 2018. i nastalih između 2011. i 2018. čine EP „Nizbrdo gore”, a posljednje dvije koje spadaju u maxi singl „(Sastav raspada)” su remasterizirane snimke pjesama iz 2011. nastalih u prošlom desetljeću. „Na albume nikad nisam pjesme stavljao kronološkim redoslijedom nastajanja. Albumi ČudNoReĐa su kompilacije pjesama nastalih u različitim vremenskim trenutcima, koje su u istom periodu samo skupa snimljene. Ovdje su iznimka posljednje dvije pjesme snimljene godinama ranije, ali uklapaju se u koncept tmurnijeg albuma i od odabranih su jedine koje danas ne bih mogao bolje izvesti i snimiti”, dodaje Ognjen.

Teme tekstova na novom albumu su: disfunkcionalni partnerski odnosi, varljivi dosezi društveno-političkih angažmana, dijeljenje reklamnih letaka (drugi dio!), utjecaj rata na poremećeno poimanje mira, zaglibljivanje u kolotečini svakodnevnice, ciklusi stvaranja i raspadanja te alkoholne demencije.

„Nizbrdo gore” je kompletno elektriziran, nema niti jedne dionice na akustičnoj gitari često upotrebljavanoj na prethodnim albumima, a stilski se kreće na razmeđima rocka („Zbogom parole”, „Opsada stubišta”), punka („Sam u dvoje”), sjevernjačkog folka („Metuzalem rata”), pa čak rubno i bluesa („Rutina”). „(Sastav raspada)” donosi pjesmu „(Maslačak)” u sympho/folk maniri uz mnoštvo programiranih instrumenata i zvukova te tzv. kromanjonski blues „(Daj kilu vina)” sniman isključivo glasovima.

O bendu…

ČudNoReĐe je matični glazbeni projekt songwritera, multiinstrumentalista, uličnog svirača, glazbenog novinara te ljubitelja koncerata i zabave Ognjena Bašića osnovan 2010. koji funkcionira i solistički i kao višečlani bend. U skoro devet godina djelovanja iza sebe ima preko 200 održanih koncerata, tri snimljena albuma (“Dno je sve rjeđe”“Kompakt diskutabilno” i „Nizbrdo gore (Sastav raspada)“) te dva spota (“YouTube Party” i „Ferragosto“). ČudNoReĐe zvuči kao šansonjer na speedu koji pokušava izvesti cabaret-točku uz pratnju rock benda ili bez njega dok mu na slušalicama u ušima smeta playlista s metalom, pankom, rapom, narodnjacima, reggaeom i popularnim random autoplay hitovima s YouTube-a.

 

 

Tagovi: album, ČudNoReĐe,

Više iz kategorije