ČIKOTIĆ: AKO VLADAJUĆI NASTAVE OVIM TEMPOM, HRVATSKA MOŽE IZGUBITI MILIJARDU EURA IZ EU FONDOVA

GOSPODARSKI RAST RH OGRANIČEN NESPOSOBNOŠĆU VLADAJUĆIH U KORIŠTENJU SREDSTAVA EU FONDOVA

  • Politika
  • Objavljeno 12.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić i Sonja Čikotić upozorili su na sporost i tromost institucija te prekomjernu administraciju što je rezultiralo manjom apsorpcijom sredstava iz EU fondova za 2,6 milijardi kuna.

„Rebalans proračuna za 2018. godinu ukazao je na činjenicu da je pozitivan rast hrvatskog gospodarstva ograničen nesposobnošću pojedinih ministara u korištenju sredstava EU-a koja su im na raspolaganju. Sporost državnih institucija, presložena i nejasna administracija kao i brojni primjeri manipuliranja javnom nabavom rezultirali su manjim iskorištenjem fondova EU-a za čak 2,6 milijarde kuna. Slikovit je primjer Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je od predviđenih 1,8 milijardi kuna Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ostvarilo samo 980 milijuna kuna, odnosno 54%. Koliko je realno da isto to ministarstvo planira u 2019. godini iskoristiti čak 2,1 milijardu kuna?“ – istaknuo je Tomislav Panenić.

Panenić je naglasio da poduzetnici ne mogu očekivati veće strukturne reforme kada se navedeni manjak od 2,6 milijardi kuna pokriva povećanom naplatom prihoda od poreza i doprinosa, koji su porasli za gotovo jednak iznos.

„Umjesto da Vlada svojim povećanim angažmanom pomaže poduzetnicima nama se događa da poduzetnici pokrivaju propuste Vlade. Navedeni podaci jasno govore da nije moguće provesti obuhvatnije gospodarske i porezne reforme dok se stvarno ne sankcionira neučinkovita državna administracija, a ne da se samo govori o isključivoj odgovornosti prijavitelja i korisnika.“ – izjavio je Tomislav Panenić.

“Zar je moguće u sljedeće dvije godine stići ugovoriti sve ono što se ugovaralo kroz pet godina? No, pravi podatak koji govori o (ne)uspješnosti korištenja EU sredstva proizlazi iz onih deklariranih troškova koji su sadržani u izjavi o izdacima, a podaci govore da smo na 9%. Poslani su u lipnju 2017., a sada je već kraj 2018. godine. Zašto ne potražujemo od Bruxellesa ono što smo u Hrvatskoj realizirali? Ovakvo prebacivanje sredstva iz godine u godinu posljedično će dovesti do automatskog opoziva dijela sredstva, a brojke bi mogle biti opasne po državni proračun.” – objasnila je Čikotić.

Izvješće državne revizije za Operativni program Konkurentnost i kohezija do 31. prosinca 2017. za tematski cilj promet pokazuje da se korisnicima dodjeljuje 913,1 milijuna eura. Isplaćeno je 67,8 milijuna eura, a sustavu su dostavili račune u vrijednosti svega 56,6 milijuna eura.

„Ako je takvo stanje u prometu, kakvo je tek u drugim sektorima? Vlada ne može i ne smije zatvarati oči na totalni fijasko od neostvarivanja cilja povlačenja EU sredstva. Nije normalno da tako tromo i nezainteresirano koristimo sredstva koja imamo na raspolaganju i koja bi trebala poduprijeti naš razvoj. Zamislite kakve bi stope rasta gospodarstvo bilježilo da smo privukli 2,6 milijardi kuna više. Ovo je potpuni podbačaj. Ako vladajući nastave ovim tempom, Hrvatska može izgubiti milijardu eura zbog loše apsorpcije sredstava iz EU fondova.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Zaključuje da je pred nama novo financijsko razdoblje i krajnje je vrijeme da Vlada provede suštinsku reformu javne uprave, digitalizira postupke, umreži javne registre, oslobodi značajna sredstva za pripremu projekata i oformi bazu kvalitetnih projekata.

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije