Černobilska katastrofa u Hrvatskoj: Evo kako su glasile upute o mjerama predstrožnosti zbog radijacije

VIJEST JE PRVI OBJAVIO RADIO 101

Serija “Černobil” na HBO postala je neviđeni hit. Mediji o katastrofi od prije 33 godine pišu kao da se dogodila danas, dok građani imaju uvid u taj 26. travanj 1986. koji otkriva svu bijedu komunizma.

A što se u to vrijeme događalo u Hrvatskoj koja je tada bila dio Jugoslavije? Prvi glasnik katastrofalne nesreće koja se zbila u SSSR-u bila je cijenjena znanstvenica dr. Alica Bauman koja je odaslala medijsko priopćenje s upozorenjem građanima putem Radija 101.

“Za havariju se na Zapadu nije znalo nekoliko dana, sve dok radioaktivni oblak nije došao do srednje Europe. Taj je oblak išao putanjom koja se nije mogla predvidjeti za razliku od radioaktivnih oblaka tijekom prijašnjih nuklearnih eksplozija kad se znalo kojim će smjerom ići”, prisjetila se za Jutarnji list 2006. godine dr. Alica Bauman , koja je u doba havarije nuklearke Černobil bila voditeljica Laboratorija za radioaktivnost biosfere Instituta za medicinska istraživanja u Zagrebu.

Marković je smatrao da treba biti uhićena

“Nekoliko dana nakon nesreće u Černobilu shvatili smo da radioaktivnost zraka raste. Mjerili smo svakih nekoliko sati. Uhvatila me panika, nisam znala koliko će radioaktivnost rasti. Razmišljala sam što da učinim, a onda sam svojoj kćeri Lei, koja je tada radila na Radiju 101, rekla da obavijesti svoje kolege novinare”, rekla je Bauman. Ona je u svom javnom istupu upozorila građane da zatvore prozore jer je smatrala da treba zaštititi novorođenčad i malu djecu od prvog vala radiokativnog zraka u kojem je bilo mnogo joda 131 koji se veže za štitnjaču.

Predsjednik Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske Ante Marković ustvrdio je da je dr. Bauman prekoračila ovlasti te da je treba uhititi.

“Onda su me pozvali na sastanak u Ministrastvo zdravstva u Beogradu, gdje sam ispričala što se događa. Uskoro je u biltenu savezne vlade objavljeno i službeno priopćenje s priznanjem da je svojim izlaskom u javnost dr. Alica Bauman učinila jedino razumno što se tada moglo učiniti”, prisjetila se Bauman. Nakon toga černobilsko zagađenje počelo se organizirano pratiti na teritoriju cijele Jugoslavije, a na tržnice su izašli inženjeri s Geigerovim brojačem. “Sjećam se da me 1. svibnja nazvao kolega iz Sarajeva i rekao: ‘Doktorice, da vidite kakva radioktivna kiša pada ovdje, a treba početi mimohod, djeca su na cesti”, svjedočila je Bauman.

“Žene su se iz straha da ne rode deformiranu djecu masovno odlučivale za pobačaj. Navodno je bilo 500.000 abortusa. Ne znam je li ta brojka točna, no u Ministarstvu zdravstva u Beogradu su se jako uspaničili zbog toga. Tehnolog sam po struci, no i mene je Liječnički zbor u Zagrebu pitao treba li raditi pobačaje ili ne”, ispričala je Bauman Jutarnjem.

Upute o mjerama predstrožnosti

Savezne vlasti u Beogradu 6. svibnja poslale su upute o mjerama predostrožnosti Komiteta za zdravlje. Objavili su upute kako se ponašati da bi se izbjegle posljedice moguće radijacije:

 • Djeci i trudnicama ne preporučuje se boravak na otvorenom
 • Treba izbjegavati boravak na travi ili u šumi
 • Obvezatno povećati mjere tjelesne higijene ( tuširanje, pranje ruku)
 • Obustavlja se slanje djece na rekreativnu nastavu, a po potrebi se otkazuju i ekskurzije
 • Ne izlaziti na kišu
 • Izbjegavajte svježe povrća i koristite zaliha krumpira, graha i kupusa
 • Jedite smrznuto povrće
 • Meso proizvedeno državnim kombinatima može se slobodno koristiti
 • Ribe iz ribnjaka nije preporučeno konzumirati
 • U jelovnike uvrstite što više sira i drugih mliječnih proizvoda bogatih kalcijem jer on suzbija radioaktivne elemente
 • Hranu jače solite
 • Ne koristite kišnicu
 • Jedite konzerviranu hranu
 • Stoku hranite u stajama, a ne na pašnjacima
 • Mlijeko od stoke koje boravi na otvorenom ne smije se koristiti svježe već jedino prerađeno

Zbog panike koja je zavladala građani su izbjegavali kupnju svježeg voća i povrća pa su proizvođači pretrpjeli ogromne gubitke dok je najviše profitirao Ledo koji je u rekordnom roku rasprodao svoje zalihe smrznute hrane.

Unatoč svemu, vlasti u SSSR-u i dalje su se pravile da se ništa ne događa, a Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski predsjednik, o najvećoj nuklearnoj katastrofi svih vremena progovorio je tek  14. svibnja.

Foto: Pixabay

Tagovi: černobil, nuklearka,

Više iz kategorije