Inicijativa „UZ TEBE SAM“ povezuje Ružičasti listopad (Pink October) i Brkati studeni (Movember) u jedinstvenu poruku o zajedništvu i solidarnosti
Rijetko koji Zagrepčanin nije lud za štruklama, a posebno kada se radi o tradicionalnim receptima koji se prenose s koljena na koljeno.
Tako je u Facebook grupi “Starozagrebački recepti” jedna korisnica podijelila recept za štrukle svoje prabake.
Sastojci:
Tijesto:
Za filanje:
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Uz dodavanje do 5 dl tople vode, mijesiti rukama. Tijesto mora biti mekano, ali se ne smije lijepiti za ruke. Tijesto podijeliti na 2 loptice, prekriti prozirnom folijom i stavim pola sata u pećnicu na 30 stupnjeva.
“Moja baka i prabaka su rastezale tijesto rukama, a ja kombiniram ruke i valer (valjak za tijesto)”, objašnjava Ira Lein, koja je napisala ovaj recept, objavljen na u grupi STAROZAGREBAČKI RECEPTI.
Nije dobro previše nadjeva staviti u štrukle jer onda curi. Dovoljno je “smućkati” 80 dag svježeg sira, sol, 2 jaja i pol čaše kiselog vrhnja. Zarolati, rezati štrukle tanjurićem i kuhati ih oko 20 minuta u posoljenoj vodi, u koju treba pol decilitra suncokretovog ulja.
Od navedene količine namirnica “ispadne” oko 50 komada. Ako vam je to prevelika količina, dio možete zamrznuti, naravno, prije kuhanja.
Foto: Ilustracija/Wikimedia
Na sajmu se predstavilo gotovo 250 inovacija iz Hrvatske i svijeta. Predstavljene su inovacije iz Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, SAD-a, Moldavije, Poljske, Turske, Irana i Kine