Biljana Borzan pomela konkurenciju za parlament “šarmom”

Prije pola godine Borzan je osvojila tzv. EU Oscara, nagradu za europarlamentarku 2017. u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova

  • Politika
  • Objavljeno 27.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Glavni odbor SDP-a u subotu raspravlja o izborima za Europski parlament i 12-ero kandidata koji će se naći na stranačkoj listi, predsjedništvo stranke svim je županijskim organizacijama dalo više od tri tjedna za prijedlog svojih kandidata, a prema prijedlozima pristiglima do petka najviše je nominacija dobila aktualna eurozastupnica i članica predsjedništva SDP-a Biljana Borzan.

Prije pola godine Borzan je osvojila tzv. EU Oscara, nagradu za europarlamentarku 2017. u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova. U mandatu se posebno istaknula borbom za zaštitu potrošača i jednaku kvalitetu proizvoda svim potrošačima u Europskoj uniji.

Među 30-ak kandidata su i Tonino Picula, Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Ivana Posavec Krivec, Joško Klisović..

Borzan je dobila ukupno 17 nominacija. Drugog SDP-ovog europarlamentarca Tonina Piculu ponovno u Bruxellesu i Strasbourgu želi vidjeti članstvo 14 županijskih organizacija. Slijedi potpredsjednik Rajko Ostojić kojeg je predložilo osam organizacija te također potpredsjednik Zlatko Komadina kojemu potporu daje sedam organizacija.

Članicu predsjedništva Ivanu Posavec Krivec u Europskom parlamentu želi vidjeti članstvo četiri organizacije, kao i Joška Klisovića, a još jednu članicu predsjedništva Romanu Jerković tri.

Po tri nominacije osvojili su i politički tajnik Davorko Vidović te saborski zastupnik Ranko Ostojić. Čelnica SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac i lider Osječko-baranjskog SDP-a imaju po dvije nominacije.

Ukupno je u ‘bazenu’ iz kojeg će se birati kandidati za listu 30-ak imena. Osim navedenih, ostali su prijedlog jedne organizacije, a od poznatijih SDP-ovih lica tu je i Gordan Maras, saborski zastupnik i čelnik SDP-a Grada Zagreba, organizacije koja je predložila ukupno deset kandidata, dok su ostale najviše šest. Maras je, nakon sastanka svoje organizacije u petak uvečer, najavio da će tražiti predizbore za listu za euroizbore kako bi se članstvo izjasnilo kojih 12 kandidata želi na listi u svibnju iduće godine, a nakon toga o prijedlozima bi odlučivalo Predsjedništvo te Glavni odbor stranke.

Zanimljivo je da Borzan, koja je jedna od potpisnica pisma kojom se tražilo odstupanje Davora Bernardića sa čela stranke, kao prijedlog za kandidatkinju nije prošla samo u SDP-u Zadarske te Ličko-senjske županije koje ‘drže’ Bernardićevi lojalisti te u Međimurskoj koja je predložila samo svoja dva ‘lokalca’ Tibora Rutikera i Mladena Novaka. Kandidate nije predložio samo SDP Požeško-slavonske županije koji, nakon raspuštanja, još nije konstituiran.

Barnardić: Borzan i Picula reprezentiraju građane, mogu računati na moju potporu 

SDP je u aktualnom sazivu europarlamenta na koalicijskoj listi osvojio dva mandata, a, prema najavama, na sljedeće izbore izlaze samostalno i očekuju barem potvrđivanje istog rezultata.

Po kojim kriterijima će SDP sastavljati listu, za sada još nije poznato.

Bernardić je u petak izjavio da Borzan i Picula “apsolutno mogu računati na njegovu potporu”.

“Oni su naši aktivni europarlamentarci, na žalost, jedini aktivni iz Hrvatske i mislim da to ljudi vide”, rekao je te dodao da SDP na europske izbore ide spreman, s najboljim kandidatima i najjačom listom.

“Nije bitno samo dobiti mandate nego i reprezentirati građane, što su Biljana i Tonino jedini iz Hrvatske pokazali”, poručio je.

(Hina)

Tagovi: Borzan, EU, izbori, parlament,

Više iz kategorije