Bernardić: SDP je spreman za EU i parlamentarne izbore u bilo kojem trenutku

Predsjednik SDP-a, nakon konstituirajuće sjednice stranačkog Glavnog odbora Foruma žena, rekao je da će njegova stranka predložiti svoj prijedlog zakona o pobačaju jer žele da on bude besplatan, dostupan i legalan.

  • Politika
  • Objavljeno 19.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u subotu da je njegova stranka spremna za izbore za Europski parlament i prijevremene parlamentarne izbore, ako do njih dođe, ocijenivši da u Hrvatskoj politička trgovina i klijentelizam dolaze u sve više do izražaja, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Ustvrdio je da Vlada RH ne izražava volju građana i da je Hrvatski sabor sastavljen po modelu političe korupcije.

“SDP je u svakom trenutku spreman preuzeti odgovornost i izvući Hrvatsku iz ove kaljuže političke korupcije, klijentelizma, uhljebništva i kriminala. Kao što smo to bili u stanju dva puta do sada, tako smo u stanju opet”, rekao je Bernardić novinarima na konferenciji za novinare u SDP-u upitan o mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora

Bernardić je istaknuo da su spremni i za parlamentarne izbore u bilo kojem trenutku, ponovivši da su počeli i pripreme za izbore za Europski parlament.

Vezano uz izbore za Europski parlament smatra da je kao predsjednik SDP-a korisniji u izbornom procesu nego kao kandidat stranke na EU izborima.

Vrijeme je da se Plenković odluči – Penava ili Pupovac 

Upitan postoji li poveznica napada na učenika vukovarske Tehničke škole “Nikola Tesla”, koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, s konferencijom za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivan Penava i objavljivanjem video snimke učenika srpske nacionalnosti iz Vukovara koji nisu ustali na državnu himnu Republike Hrvatske, Bernardić je zaključio kako se u Hrvatskoj opet širi mržnja prema drugima i drugačijima, pa i prema nacionalnoj osnovi.

Smatra kako to najbolje pokazuje istup sina HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je, kako je rekao, na vulgaran i sramotan način čestitao Božić Srbima.

“Penavine teze samo to potvrđuju i došlo je vrijeme da se predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković odluči – ili Penava ili (Milorad) Pupovac”,  izjavio je Bernardić.

“Očito zajedno ne mogu. A HDZ svaki svojim postupkom pokazuje koliko mu je stalo do Srba u Hrvatskoj, kao i Andrej Plenković”, ustvrdio je Bernardić.

Na pitanje bi li uvođenje ‘etičkog kodeksa’ u Hrvatskom saboru riješilo na neki način sukobe u parlamentu, Bernardić se odgovorio protupitanjem –  ako je sve u redu i po propisima, čemu onda nervoza premijera Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića u Saboru.

Prema njegovu mišljenju svaki dan se pojavljuje neki dokaz da su državni čelnici bili na vrijeme upozoreni kako kupnja izraelskih zrakoplova F-16 Barak neće uspjeti te je o tome objavljen niz činjenica i sastanaka koji to potvrđuju.

 

SDP inzistira da ministar obrane Krstičević podnese ostavku

Istaknuo je kako SDP i dalje inzistira da ministar obrane Krstičević preuzme odgovornost i podnese ostavku. Najavio je da će SDP idući tjedan u saborsku proceduru uputiti interpelaciju te zatražiti plenarnu raspravu o činjenicama i detaljima tog posla.

Bernardić je negativno odgovorio na novinarski upit hoće li zajedno s HDZ-om podržati kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat jer su nedavno te dvije stranke na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost izglasali da Grabar-Kitarović nije ništa prekršila u slučaju smjenjivanja svog savjetnika Mate Radeljića.

“Nikakve”, odgovorio je upitan kakve su šanse da Grabar-Kitarović bude zajednička kandidatkinja HDZ-a i SDP-a na predsjedničkim izborima.

Dodao je kako je od prvog dana inzistirao da se slučaj istraži, pozvavši DORH da izvijesti što je s rekonstrukcijom spisa Milijana Brkića te što je s njihovom reakcijom u aferama Uljanik i Borg, elitna prostitucija i druge. Također, upitao se i zašto šuti građanski nadzor obavještajnih službi vezano uz te afere.

SDP će predložiti svoj zakon o pobačaju

Predsjednik SDP-a, nakon konstituirajuće sjednice stranačkog Glavnog odbora Foruma žena, rekao je da će njegova stranka predložiti svoj prijedlog zakona o pobačaju jer žele da on bude besplatan, dostupan i legalan.

“Žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu, o svom reproduktivnom zdravlju a ne da umjesto njih odlučuju različite konzervativne udruge i pokreti te klerikalne ili molitvene zajednice”, naglasio je.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Maja Sporiš izvijestila je da je Gordana Saršon izabrana za predsjednicu Glavnog odbora Foruma žena Hrvatske a za potpredsjednice Ana Lovrić i Ljiljana Đurica.

Tagovi: Bernardić, Plenković, SDP,

Više iz kategorije