Bernardić predložio kandidate za EU izbore, on neće na listu

Prema neslužbenim najavama, predloženi kandidati već se u petak sastati na prvom radnom sastanku.

  • Politika
  • Objavljeno 23.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Predsjedništvo SDP-a u utorak je navečer prihvatilo prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića o stranačkoj listi za izbore za Europski parlament, a na njoj nije prvi čovjek te stranke, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Konačnu listu donijet će Glavni odbor i utvrditi redoslijed kandidata na sjednici u proljeće.

Kako je nakon trosatne sjednice novinare izvijestio politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, stranačku listu za izbore za Europski parlament krajem svibnja, koju je predložio predsjednik stranke Davor Bernardić, Predsjedništvo je jednoglasno primilo na znanje.

Na pitanje novinara zašto na listi, za razliku od ostalih oporbenih čelnika koji će biti na listama svojih stranaka da ih ‘pojačaju’, nema Bernardića, Vidović je rekao da „on kao svaki drugi predsjednik snosi političku odgovornost nakon obavljenih izbora“.
„Njegova procjena je da ne treba biti na listi ne amnestira ga od odgovornosti. Osobno mislim da je lista dobro izbalansirana. Nitko nije imao primjedbi ni na jedno ime“, zaključio je Vidović.

Upitan zašto na listi nema Zlatka Komadine za kojeg je Bernardić rekao da bi trebao biti na njoj, Vidović je kazao da je Bernardić je obavio razgovor s 30 kandidata i oni su mu rekli žele li ili ne žele biti na listi. Dodao je da nikoga ne treba prisiljavati da bude kandidat na listi.

„Stranka će u potpunosti dosljedno ispoštivati načelo ravnopravnosti muškaraca i žena, kako po broju kandidata, tako i po redoslijedu, odnosno, po zip-modelu“, najavio je Vidović. Među šest kandidatkinja su, izvijestio je po abecedenom redu, Barbara Antolić Vupora, Jasenka Auguštin Pentek, Biljana Borzan, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec i Sonja Radolović. Od kandidata to su, nabrojao je, Joško Klisović, Gordan Maras, Predrag Matić, Mladen Novak, Ranko Ostojić i Tonino Picula.

„To su ljudi s kojima startamo, ali to neće biti samo njihov posao nego čitave stranke s ukupnom infrastrukturom treba dati puni obol da kampanja prođe na način da stranka posvjedoči da ima najkvalitetniju listu i najkompetentnije ljude, i koji mogu dostojno predstavljati i hrvatske građane i našu političku orijentaciju“, kazao je politički tajnik SDP-a.

Na pitanje misli li da građani poznaju većinu predloženih ljudi, Vidović je odgovorio da poznatost nije jedini kriterij nego da su išli s ljudima koji mogu prezentirati SDP-ove kriterije i socijaldemokratske politike u Europskom parlamentu.

Prema neslužbenim najavama, predloženi kandidati već se u petak sastati na prvom radnom sastanku.

Foto: Youtube

Tagovi: Bernardić, eu izbori, kandidati,

Više iz kategorije