Bernardić: “afera elitne prostitucije” pokazuje “pravo lice” sustava HDZ-a

"To je afera koja diskreditira cijeli HDZ, a ne samo Milijana Brkića koji je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora voljom Andreja Plenkovića“, izjavio je Bernardić

  • Politika
  • Objavljeno 15.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio kako “afera elitne prostitucije” pokazuje da je HDZ uzurpirao državne institucije te ih koristi za unutarstranačke obračune, a takav sustav, upozorio je, više ne može osigurati borbu protiv kriminala i korupcije.

“To je afera koja diskreditira cijeli HDZ, a ne samo Milijana Brkića koji je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora voljom Andreja Plenkovića“, izjavio je Bernardić u emisiji “Oporbeni zarez” Hrvatskog radija, ističući da pipci te afere sežu do vrha HDZ-a.

To je, naglasio je, jedan od razloga zašto građani nemaju povjerenja u institucije, a zbog čega SDP inicira osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo zlouporabe sigurnosnog sustava, i to sve, a ne samo aktualne afere. Bernardić vjeruje da bi takvo istražno povjerenstvo otkrilo što i zašto HDZ skriva, pogotovo u “aferi Borg” u kojoj su iz Agrokora, tvrdi, izvučene stotine milijune kuna.

Zapitao se koga štiti glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić te kako se može dogoditi da DORH-u nestane spis, pogotovo onaj o Brkiću, a zbog čega je, ističe, potrebna “dublja, politička istraga” bez koje neće biti “ništa od pravde i pravednosti”

Pozadina skupa u Vukovaru svjesna politizacija te sukob na desnici i u HDZ-u

Za subotnji prosvjedni skup u Vukovaru zbog neučinkovitosti institucija u razotkrivanju i procesuiranju ratnih zločina Bernardić je rekao kako je SDP za to da se svaki zločin razotkrije, a počinitelji procesuiraju i kazne.

No, istaknuo je, očito je da je taj skup bio i poruka Vladi i institucijama, u pozadini kojega je “svjesna politizacija i sukob na desnici i unutar HDZ-a, što je nedopustivo”. Pojasnio je da nitko iz SDP-a nije bio u Vukovaru jer podržavaju rješavanje problema isključivo kroz institucije, a ne politizacijom.

Bernardić smatra da pod hitno treba ispuniti zahtjeve radnika Uljanika, a to su odlazak uprave, isplata plaća i donošenje održivog plana restrukturiranja. Kritizirao je Vladu koja kao suvlasnik nije štitila svoju imovinu u Uljaniku, iako je od početka bila upoznata sa situacijom u toj kompaniji i nije reagirala sve dok situacija nije eskalirala izlaskom radnika na ulicu, a zbog čega, tvrdi, netko treba odgovarati.

Bernardić ističe kako je nužno spasiti hrvatsku brodogradnju i strateški je pozicionirati te zaštititi 11 tisuća radnih mjesta i još toliko indirektno. Upozorio je i na opasnost aktiviranja jamstava čime bi trošak pao na sve građane.

SDP neće podržati Vladinu mirovinsku reformu

Najavio je da SDP neće podržati Vladin prijedlog mirovinske reforme jer je SDP-ov plan, kazao je, potpuno suprotan tim rješenjima, a predviđa i uvođenje socijalne mirovine. Uskratit će potporu i Vladinoj poreznoj politici kojom, ocijenio je, HDZ povećava plaće samo 20 tisuća najbogatijih građana, dok SDP prijedlogom povećanja osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna predviđa povećanje svih plaća za najmanje 330 kuna mjesečno.

Osvrćući se na prošlotjedni neuspio pokušaj oporbe da u Saboru sruši ministra zdravstva Milana Kujundžića čelnik SDP-a je rekao da ministri na čije su propuste upozoravali, poput Martine Dalić ili Pave Barišića, više nisu ministri. “Pokušavaju privatizirati javno zdravstvo i to im ne smijemo dopustiti, zbog čega Kujundžić mora otići“, poručio je.

O stanju u SDP-u Bernardić nije htio govoriti, istaknuvši da građane ne zanimaju njihova razmimoilaženja nego da se bore protiv nesposobne i, po svemu sudeći, korumpirane Vlade“. Naveo je i kako neće biti kandidat na listi za izbore za Europski parlament te dodao kako je SDP već počeo s pripremama za te izbore, a u tijeku je prikupljanje prijedloga kandidata u županijskim organizacijama.

(Hina)

Tagovi: afera, Bernardić, HDZ, SDP,

Više iz kategorije