Bandić treba samo tri skupštinara za proračun

Hoće li Bandić uspjeti osigurati skupštinare, znat će se u roku od mjesec dana

  • Politika
  • Objavljeno 15.11.2018
  • Piše: Josipa Maksimović

Na stolu će ga imati danas, a onda bi sve maske napokon trebale pasti. Ako se tko za nešto dogovorio u zamjenu za ruku u gradskom parlamentu, znat će se u narednih nekoliko dana jer upravo će od danas zastupnici početi s analizom proračuna za sljedeću godinu.

Rok za njegovu dostavu pred predstavničko tijelo gradonačelniku Milanu Bandiću upravo je 15. studeni, a da je cijela farsa oko raspuštanja Skupštine i novih izbora svojevrsna predstava, dao je naslutiti jučer na Radio Sljemenu, rekavši kako on nema nikakvu informaciju da Neovisni za Hrvatsku više nisu u njegovoj koaliciji.

Kao što je Večernji list već pisao, upravo glasovanje za budžet grada za 2019. bit će test skupštinskih partnera, a zasad samo HDZ tvrdi kako će ga podržati u slučaju da im se svidi. Odnosno, kažu da će pročitati dokument, pa će onda vidjeti hoće li za njega dići ruke ili će ostati spuštene poput onih oporbenih.

Jer upravo se opozicija već izjasnila da prijedlog proračuna neće podržati budući da im je krajnji cilj izazivanje izbora za gradski parlament, a onda ponovno odbijanje raspodjele financija, kako bi na izbore morao i sam gradonačelnik. Da izbore žele, uporno tvrde i Neovisni za Hrvatsku, koji oporbi nude svojih pet potpisa za raspuštanje Skupštine, skupe li još 21 potreban potpis.

S druge strane, ne isključuju mogućnost da će do 6. prosinca, kad je prvi mogući datum glasovanja o proračunu, njega i podržati, što nije posve u skladu sa željom za novim izborima. U svakom slučaju, želi li Bandić da mu se budžet za sljedeću godinu izglasa u miru, za to će morati imati 26 glasova jer proračun Skupština može “odobriti” samo većinom svih zastupnika. Njih je u Ćirilometodskoj 51, od čega u Bandićevu klubu te u HDZ-u sjede 23 zastupnika, a Neovisni za Hrvatsku imaju ih još pet.

Gradonačelniku, u načelu, nisu potrebni ni svi iz Neovisnih jer mu za većinu trebaju tri skupštinara. Hoće li ih uspjeti osigurati i tko će oni biti, znat će se za manje od mjesec dana.

Tagovi: bandić, proračun, zagreb,

Više iz kategorije