Bandić omogućio: Spremnici za otpad u obliku životinja

ZGOGOSI znaju kako!?

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 09.04.2019
  • Piše: Antonela Verković

Milan Bandić najavio je u ponedjeljak podjelu spremnika za odvajanje otpada u obliku životinja dječjim vrtićima i osnovnim školama te pozvao djecu i roditelje da dođu u petak na Zrinjevac, na edukativno-zabavni program na kojem će biti predstavljeni i podijeljeni novi spremnici.

U petak, 12. travnja, od 10,00h na Zrinjevcu će se održati edukativno-zabavni program za djecu i roditelje u sklopu kojeg će biti predstavljeni novi spremnici za odvajanje otpada u obliku životinja koji će biti postavljeni u dječjim vrtićima. 
 
Aktivnosti kojima Grad Zagreb potiče djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi na odvojeno prikupljanje otpada najavio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima.
 
Mislim da je ovo veliki iskorak da se odvajanjem i recikliranjem stvore preduvjeti da otpad što više koristimo, što manje bacamo, a u konačnici uštedimo kune u Gradskom proračunu, to je svrha ovoga projekta, rekao je gradonačelnik. Naglasio da smo kao društvo, ulaskom Hrvatske u EU, pristali na pravila, ali da je Grad Zagreb daleko prije 2013. počeo s pozitivnim trendovima u zbrinjavanju otpada. Prvo samo sanirali Jakuševac 2006. i opremili ga s najmodernijom svjetskom tehnologijom te danas proizvodimo 2 MW struje. Drugo, napravili smo mehanički pročistač bio-otpadnih voda. Treće je Centar za gospodarenje otpadom, rekao je naglasivši da je preduvjet bilo kakvog rješenja prevencija i edukacija. Možemo imati ekološku infrastrukturu, ali treba promijeniti ekološku svijest ljudi da se prema otpadu ponašaju kao prema korisnoj sirovini, a ne kao smeću. Danas u Zagrebu odvajamo jednu trećinu otpada, oko 34 posto, a cilj nam je da do 2021. pređemo čarobnu brojku od 50 posto – stoji u priopćenju grada Zagreba.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da je cilj projekta da polaznike škola i vrtića, ali i širu javnost upozna s nastavkom provedbe aktivnosti iz Plana izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2021. kojim se djeca od najranije dobi uče odgovornom ponašanju prema prirodi..Znamo da je promjena navika i ponašanja dugotrajan proces, stoga vjerujemo da su najbolje edukacije u najranijoj dobi, kad su djeca otvorena i radoznala, rekla je.
 
Promicanje koncepta kružne ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse, koja je zelenija i konkurentnija te prevencija stvaranja otpada kao najpoželjnije ponašanje središnja je misao vodilja u kreiranju Plana izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Zagreba. Kako bi svi građani Grada Zagreba, fizičke i pravne osobe, djelovali sukladno novom konceptu gospodarstva potrebno je, upravo kroz informativno-izobrazne aktivnosti upoznati ciljane javnosti s obvezama ali, što je jednako važno, senzibilizirati i motivirati ukupnu javnost na promjenu ponašanja u kontekstu cjelovitog društveno-odgovornog djelovanja – priopćili su iz grada Zagreba.

FOTO: Grad Zagreb službena stranica

Tagovi: bandić, djeca, milan bandić, osnovna škola, otpad, razvrstavanje otpada, spremnici, vrtić, životinje, zrinjevac,

Više iz kategorije