Bandić dobiva počasni doktorat?

Od Rusije do Zagreba, Bandić zadnjih dana samo "kupi" titule..

  • Politika
  • Objavljeno 28.11.2018
  • Piše: Josipa Maksimović

Informaciju da će počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dobiti Milan Bandić  dolazi iz više izvor, piše Tportal. Potvrdu ove informacije službeno su tražili na samom sveučilištu, no do zaključenja teksta nisu dobili odgovor. Rektor Boras nije želio ništa komentirati. No, iz krugova bliskih Rektoratu ova informacija nije demantirana. Rečeno je samo kako još nema službenog prijedloga za to.

Naime, kao što je Tportal ranije pisao, postupak dodjele počasnog doktorata na Sveučilištu u Zagrebu pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva.

Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji, dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta utisnutim u pečatni vosak.

Ako dođe do dodjeljivanja titule počasnog doktora Bandiću, bit će to nastavak ‘savršenog razumijevanja između Grada i Sveučilišta’, kako je njihove odnose okarakterizirao Boras 2016. prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o strateškom dokumentu koji obuhvaća 15 velikih ciljeva i 30 zajedničkih projekata u sljedećih 15 do 20 godina. Jedan od zvučnijih projekata je izgradnja 208 stanova za znanstvene novake u naselju Podbrežje. Na natječaj se javio mizeran broj mladih znanstvenika pa su stanovi nuđeni drugim društvenim skupinama.

Iste godine Boras je dobio Nagradu grada Zagreba.

Dodjeljivanje titule počasnog doktora Milanu Bandiću neki pak gledaju kroz prizmu povećanja njegove moći na parlamentarnoj razini. Naime, s 11 zastupnika u svojem klubu Bandić je važan politički faktor, a takvima je oportuno dijeliti titule.

Počasni doktorat koji se sprema Bandiću nosit će okruglu brojku – 100. Naime, prvi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu bio je Tadija Smičiklas, koji je tu titulu dobio 1913. godine. U nešto više od stotinu godina na popisu su više ili manje zaslužni pojedinci.

Izvor: Zagreb.info

Tagovi: bandić, doktorat, zagreb,

Više iz kategorije