Balkan Trails exhibition

Riječ je o izložbi fotografija skupine slovenskih autora, koji su htjeli pokazati ključne povijesne trenutke dolaska izbjeglica u njihovu zemlju

  • Kultura
  • Objavljeno 02.07.2018
  • Piše: admin

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i Arheološki muzej Osijek pozivaju Vas na otvorenje izložbe Balkan Trails exhibition slovenskih autora: Ciril Jazbec, Matic Zorman, Boštjan Pucelj i Matej Povše koja će se održati 19. lipnja 2018. (utorak) u 12h u Arheološkom muzeju Osijek, Trg Svetog Trojstva 6.

Riječ je o izložbi fotografija skupine slovenskih autora, koji su htjeli pokazati ključne povijesne trenutke dolaska izbjeglica u njihovu zemlju i pokušaja (su)života s lokalnim stanovništvom. Budući da je 2015. rat u Siriji natjerao tisuće i tisuće nevinih ljudi da pobjegnu iz svojih domova, a život u susjednim zemljama nije bio dovoljno siguran, mnogi su se odlučili za opasno putovanje pokušavajući pronaći sigurno mjesto i novi dom negdje u Europi. Krenuli su takozvanom „Balkanskom rutom”, a Slovenija je bila jedna od njih.

Projekt četiri slovenska fotografa jest individualni doživljaj i reakcija svakog autora na trenutno stanje. Povše i Zorman doslovno su se priključili izbjeglicama i ostajali s njima dan i noć. Jazbec je proširio područje svoga djelovanja kako bi uključio lokalno stanovništvo koje živi na područjima kojima izbjeglice prolaze, dok je Pucelj istraživao i proučavao te prostore nakon što ih izbjeglice napuste.

Izložbu organizira Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u okviru projekta „Koalicija pozitivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu” koji se financira sredstvima Europske komisije – Opća uprava za pravosuđe te u sklopu 5. tjedna IZBJEGLICAma! i ostaje otvorena do 27. lipnja 2018. godine.

(Program 5. tjedna IZBJEGLICAma pogledajte ovdje, a novosti pratite ovdje)

Više iz kategorije