Advent u Zagrebu – analiza mjesec poslije! Samo 33 kaznena djela!

Policija je za vrijeme održavanja adventa koristila mobilni preventivni centar u kojem su posjetiteljima davali savjete i na engleskom jeziku.

  • Kultura
  • Objavljeno 21.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Advent u Zagrebu, koji je na mjesec dana okupio brojne domaće i strane posjetitelje, u sigurnosnom smislu prošao je u najboljem redu, ocijenila je zagrebačka policija koja je na prostoru odvijanja adventa zabilježila tek 33 kaznena djela, među kojima je bilo najviše krađa, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Tijekom održavanja adventa nije zabilježen ni jedan sigurnosni događaj koji bi izazvao pozornost javnosti ni događaj koji bi narušio pozitivan subjektivni osjećaj sigurnosti kod posjetitelja, rekao je na konferenciji za novinare načelnik zagrebačke policije Marko Rašić.

Dodao je da su “s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i sigurnosti” policajci poduzeli “niz preventivnih i represivnih mjera koje su doprinijele povoljnom općem stanju sigurnosti”.

Pritom je izvršena provjera ili utvrđivanje identiteta nad 957 osoba, pronađeno je 18 osoba na osnovu potrage, 15 ih je privedeno zbog počinjenja kaznenog djela, 45 zbog prekršaja, nad osam osoba uporabljena su sredstva prisile, a u šest slučajeva je pronađena droga.

Trećina kaznenih djela manje nego 2017.

Zagrebačka policija zabilježila je 33 kaznena djela, što je za 34 posto manje nego godinu ranije kad ih je bilo 50, rekao je Rašić. Među kaznenim djelima na posljednjem adventu bilo je najviše krađa i džepnih krađa, njih 13, dok ih je godinu ranije bilo 17.

Stanje sigurnosti bilo je puno povoljnije nego na lanjskom adventu koji je također prošao u najboljem redu, zaključio je Rašić, dodavši da su za vrijeme adventa imali posebno obučene policajce koji su radili na suzbijanju džepnih krađa.

Da su se građani osjećali sigurno potvrdila je nedavno objavljena anketa zadovoljstva domaćih i stranih posjetitelja uslugom i ponudom Adventa u Zagrebu. Istraživanje je za 86 posto ispitanika pokazalo da su zagrebački policajci odradili sjajan posao i da su se zbog toga osjećali sigurno, rekla je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

Policija je za vrijeme održavanja adventa koristila mobilni preventivni centar u kojem su posjetiteljima davali savjete i na engleskom jeziku.

Tečaj engleskog i upoznavanja s turističkim atrakcijama

Voditelj Službe za prevenciju Velimir Tišma rekao je da je prevencija kroz samozaštitno ponašanje građana odigrala važnu ulogu i tijekom akcije Mir i dobro s obzirom da su primijetili trend smanjenja upotrebe pirotehničkih sredstava, ali i po pitanju samozaštitnog ponašanja kod imovinskog kriminaliteta s obzirom da građani slijede policijske savjete.

Kako bi policajci bolje komunicirali s brojnim stranim posjetiteljima za njih je od rujna, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba organiziran tečaj engleskog jezika, ali i upoznavanja s turističkim atrakcijama grada Zagreba

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld ukazala je na važnost edukacije u turističkom smislu jer policajci tako postaju značajna podrška i na neki način turistički vodiči. Najavila je da će se edukacijom policajaca nastaviti i ove godine prilikom novog projekta festival svjetla koji će kako se očekuje na Gornjem gradu okupiti brojne posjetitelje.

Tagovi: advent, MUP, policija, sigurnost,

Više iz kategorije