Dan je to kada bismo trebali itekako dobro promisliti o ovom našem komadiću Zemlje, osvrnuti se oko sebe i razmisliti što bi svatko od nas mogao napraviti kako bismo sačuvali prelijepi Mediteran
Sadržaj zagrebačke košarice od prije sto godina ukazuje na dobre socijalne prilike starih Zagrepčana. Naime, početkom 20. stoljeća u zagrebačkim košaricama na blagoslov se nosio kruh, vino, janjetina, ptičje meso, jaja mliječni proizvodi, sir, maslac i mlijeko.
Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima, a dok se u Dalmaciji jede sirnica, Purgeri su skloniji bijelom kruhu. Peče se kruh u obliku pletenice u koji se upliće jaje, a za ručak su glavne zvijezde stolova purica ili janjetina.
Uskrsna šunkica prava je kraljica blagdanske trpeze, a tradicionalno se peče u kruhu. Šunka se obično jede uz mladi luk, naribani hren i rotkvice. Glavna dekoracija na stolu su ofrabana jaja koja svoje uskršnje ruho duguju prirodnim bojama, poput koprive i lukovice.
Orahnjača I makovnjača tradicionalne su slastice kojima ćemo zasladiti uskrsni objed.
Foto: Pixabay
Dan je to kada bismo trebali itekako dobro promisliti o ovom našem komadiću Zemlje, osvrnuti se oko sebe i razmisliti što bi svatko od nas mogao napraviti kako bismo sačuvali prelijepi Mediteran
U zagrebačkom restoranu RougeMarin dogodila se prava kulinarska božićna čarolija, u kojoj su sudjelovali poznati gastro influenceri koji su pripremili jela od superfood namirnice palente Čakovečkih mlinova
Posjetitelji će na Danu otvorenih vrata imati prilike saznati više informacija o kadetskoj službi, o prijediplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo, zanimanju vojni pilot te vojni kontrolor zračnog prometa...