Za samo 7 dana počinje festival gaminga koji će obuhvatiti nevjerojatnu količinu najnovijeg gaming sadržaja i gaming hardvera kao i svega vezanog za svijet gaminga!
Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i ostale stručnjake te predstavnike državnih i gradskih institucija i ustanova, kako bi razgovarali o gorućim temama za ugostiteljski sektor. Priznanja za svoje profesionalno djelovanje primilo je sedam zagrebačkih ugostitelja, koji vode svoje objekte već respektabilni broj godina; Vesna Šuman, Ognjište Šuman, Krešo Štojc, Caffe Cajt, Dino Rešetar, Vallis Aurea, Josip Blažanović, Orlando, Ivanka Matić, Sermonia, Dražen Boban, Vinodol i Žakline Troskot, Amelie. Forumu su nazočili Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje iz istoimenog Ministarstva te Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta. Svoje viđenje migracije radne snage predstavila je Milka Kosanović, direktorica za odnose s članstvom iz HUP-a, o aktivnostima HOK-a govorio je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, dok se Antun Trojnar osvrnuo na stanje u Obrtničkoj komori Zagreba. O izazovima ugostitelja u Sloveniji govorio je predsjednik obrtničke komore Slovenije Blaž Cvar, dok se na teme vezane uz edukaciju usmjerio ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović.
Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Raspravljalo se i o jednom od ključnih pitanja za Grad Zagreb, a čija problematika bi mogla ozbiljno ugroziti zagrebačke ugostitelje – poskupljenju najma parkirališnih mjesta za terase. Naime, istaknuto je kako nije prihvatljivo najavljeno povećanje od 900% u sljedeće dvije godine.
Novi izazov za ugostitelje svakako je pronalaženje rješenja zapošljavanja radnika u razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Stoga je Udruženje predložilo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.
Milka Kosanović iz HUP-a istaknula je kako je teško dati konkretne ukupne procjene potreba za 2024. Za sada je poznato da najveću potrebu imaju sektori koji najviše i zapošljavaju – građevina te ugostiteljstvo i turizam. Današnja lakša pogranična mobilnost dnevnih radnih migranata isto tako će sigurno negativno utjecati na dostupnost radne snage poslodavcima, a sve će to generirati potrebu za znatno većim brojem stranih radnika u Hrvatskoj.
Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, jako je zadovoljan riješenim zahtjevima koje su ugostitelji uputili Vladi i Gradu na prošlogodišnjem Forumu. “Ponosni smo jer je konačno prihvaćen naš prijedlog neoporezive napojnice putem POS-ovih uređaja. Isto tako Ministarstvo gospodarstva omogućilo nam je prihvatljivu cijenu energenata i za tekuće razdoblje. Upravo je ta činjenica omogućila da ugostiteljski objekti i dalje posluju. Isto tako, samo je ugostiteljima u segmentu restorana, konoba i kleti po prvi put ove godine dozvoljeno da apliciraju za bespovratna sredstva. Nadamo se kako će se ta pogreška ispraviti te da će uskoro i cijeli ugostiteljski sektor moći aplicirati za ta sredstva.”
Nakon službenog dijela Foruma prisutni su uživali u gastro delicijama s jesenskim okusima i mirisima renomiranih zagrebačkih restorana Stari Puntijar, Zvona Catering, Catering Tim Lisak, konoba Mašklin i Lata i Didov San, dok su se za slatke gušte pobrinule slastičarnice Amelie i M&M.
Zahtjevi ugostitelja za Vladu Republike Hrvatske:
Zahtjevi ugostitelja prema Gradu Zagrebu:
Foto: Davorin Krešić
Ipak, imali su jasnu viziju i znali su koje korake moraju napraviti da bi došli do cilja. Uložili su puno vremena, truda i energije kako bi krenuli ubirati plodove svojega rada. I tako kreće njihova avantura…