U zagrebačkom restoranu RougeMarin dogodila se prava kulinarska božićna čarolija, u kojoj su sudjelovali poznati gastro influenceri koji su pripremili jela od superfood namirnice palente Čakovečkih mlinova
U petak i subotu, 11. i 12. rujna, na datume kada se trebao održati popularni ZeGeVege festival, udruga Prijatelji životinja poziva sve da svrate na zagrebački Trg bana Jelačića pogledati vizualno atraktivnu instalaciju koju čini pet dvometarskih stupova s 15 edukativnih panoa. VegeEDU instalacija by ZeGeVege bit će postavljena od petka 11. rujna u 8 sati do subote 12. rujna 2020. u 20 sati.
Osim recepata, korisnih savjeta i preporuka knjiga i filmova s tematikom prava životinja i veganstva, na njima će se moći saznati više o održivom življenju te kako veganska hrana može usporiti globalno zatopljenje, poboljšati naše zdravlje, poštedjeti šume, izvore pitke vode i mora, spriječiti glad u svijetu i spasiti milijarde životinja.
Na VegeEDU vizualima nalazit će se i preporuke za filmove i knjige, kuharski savjeti i recepti, kao i izdašan popis biljnih verzija za namirnice životinjskog podrijetla. Prijatelji životinja vjeruju da će se sve dojmiti i veliki šestmetarski trodimenzionalni natpis o prehrani budućnosti, a posjetitelji će se moći fotografirati uz instalaciju i uzeti kupone s popustom na veganske proizvode sponzora instalacije.
„Kako smo zbog nemogućnosti ispunjavanja protuepidemijskih mjera morali otkazati ZeGeVege festival, koji inače posjeti više od 50 tisuća ljudi, pripremili smo privlačnu i motivirajuću instalaciju s ciljem promicanja održivog življenja za sve one kojima je ZeGeVege već 12 godina zaredom neizostavna veganska oaza u srcu Zagreba. U sklopu VegeEDU instalacije vijorit će se zastave ZeGeVege festivala i V-oznake koja omogućava potrošačima lako prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.
Osim toga, u ta dva dana na FB-stranici Prijatelja životinja moći će se pogledati čak 11 sadržajno raznolikih i nadahnutih predavanja i radionica kuhanja jednostavnih i ukusnih veganskih jela – od popečaka, veganske kajgane, bučnice i piroške do veganskih kobasica, ćevapčića i kolača. Između online izlaganja, koja će se smjenjivati svakih sat vremena, pozitivne poruke poslat će Ivan Dečak, Karmen Sunčana Lovrić, Matea Frajsberger, Mare Milin i drugi.
U petak, 11. rujna ujedno se obilježava i 19 godina udruge Prijatelji životinja koja je, zahvaljujući predanom radu i upornosti, postigla povijesne promjene za životinje u Hrvatskoj kao što su: zabrana uzgoja životinja za krzno, zabrana ubijanja životinja u skloništima, zabrana trajnog vezanja pasa, kontinuirano rješavanje problema napuštenih životinja, zabrana bacanja petardi na životinje, proširenje veganske ponude u hrvatskim restoranima i trgovinama i mnoge druge.
Stoga Prijatelji životinja navode da se u petak i subotu isplati prošetati glavnim zagrebačkim trgom, kao i pratiti događanja na njihovoj Facebook-stranici te da su svi dobrodošli.
Program predavanja i radionica nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.
Program predavanja i radionica kuhanja koji će se moći pratiti na FB-stranici Prijatelja životinja:
18:00 Ana Marija Mileusnić (Zelena akcija) – Koliko je odabir jednokratne plastike veganski izbor?
19:00 Udruga Pobjede – Super Izazov 22 powered by Super Ljilja
20:00 Katarina Kukučka i Igor Drašković – Ultra-trail trčanje i veganstvo kao životni stil
12:00 Marie Wasler – Od jedne jednostavne namirnice do tri slasna recepta
13:00 Anita Petrović – Kako izbjeći prvo loše iskustvo s tofuom
14:00 Ivana Surjan Mitrović – Svjesno kuhanje
15:00 Goran Đurđević – Zavirimo zajedno: pripremljen ekofeministički zbornik
16:00 Ivana Martinec – Kako biti zdrav i fit vegan?
17:00 Marko Samardžija – Veganstvo u profesionalnom sportu
18:00 Irena Mikšić – Jednostavni, jeftini i ukusni popečci od svakodnevnih namirnica
19:00 Anita Petrović – Lako i fino: Jedan dan na biljnoj prehrani
U zagrebačkom restoranu RougeMarin dogodila se prava kulinarska božićna čarolija, u kojoj su sudjelovali poznati gastro influenceri koji su pripremili jela od superfood namirnice palente Čakovečkih mlinova
Posjetitelji će na Danu otvorenih vrata imati prilike saznati više informacija o kadetskoj službi, o prijediplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo, zanimanju vojni pilot te vojni kontrolor zračnog prometa...