Posjetitelje očekuje nezaboravan provod jer od 29. studenog pa tijekom cijelog prosinca blagdanska čarolija obuhvatit će tri poznate gradske lokacije
Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio detaljne preporuke za ugostiteljske objekte. U svakom je slučaju potrebno održavati fizički razmak između svih ljudi u prostoru, bili oni zaposlenici ili kupci.
Detaljne upute pročitajte ovdje.
Radno vrijeme moguće je od 6 do 23 sata, stolovi moraju biti prazni do dolaska gostiju, pribor se servira kada gosti sjednu. Jelovnik držati samo na ulazu u plastificiranom obliku.
Ograničenje ukupnog broja posjetitelja
Stolovi moraju biti udaljeni minimalno 1,5 metara tako da su sve skupine gostiju međusobno udaljene 1,5 metar od svih drugih skupina ljudi.
Posluživanje hrane i pića
Moguće je u objektu uzeti piće ili hranu koju će posjetitelj iznijeti van. Mora se poštovati razmak od 1,5 metara između ljudi ako stoje u redu. Nije dopušteno zadržavanje za šankom. Svaki zaposlenik ima svoje određene stolove kako bi se spriječilo miješanje svih gostiju i zaposlenika.
Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja
Obavezan razmak od 1,5 metara između posjetitelja, naročito tijekom posluživanja buffeta, osim ako se radi o obitelji
Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja
Svim zaposlenicima uvijek treba biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo. Preporučuje se održavati razmak od 1,5 metara između drugih zaposlenika i posjetitelja. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu. Poticati beskontaktno plaćanje.
Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda
Prati ruke toplom vodom i sapunom što ćešće. Dezinficirati ruke. Provjeravati prostor i ne koristiti klimatizacijske uređaje.
Nakon odlaska svake skupine gostiju
Stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.
Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.
Zabranjuje se korištenje zajedničkih novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima.
Čišćenje i dezinfekcija prostora
Posjetiteljima treba osigurati dezinfekcijsko sredstvo s pripadajućom obavijesti. Obavijestiti o držanju razmaka od 1,5 metra.
Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom.
Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika
Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao.
Maske za lice
Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su ovdje.
Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.
foto: pixabay
Premda se uglavnom govori o temama kao što su zdravlje prostate i testira, glavni ciljevi Movember-a su edukacija muškaraca o važnosti brige o vlastitom zdravlju te poticanje na obavljanje redovitih pregleda