72 sata bez kompromisa – najveći volonterski projekt počeo vađenjem krvi

Ove godine, u projekt je uključeno devet gradova i jedna općina: Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, a po prvi puta sudjeluju i Metković, Sisak, Suhopolje i Slavonski Brod

  • Zagreb
  • Objavljeno 07.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Volonterskim tramvajem kojim su se provezli kroz centar Zagreba, mladi sudionici projekta “72 sata bez kompromisa” u subotu su najavili kako će od 18. do 21. listopada njih 3000 sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim i radnim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama u Hrvatskoj.

Kružnom rutom od Zapadnog kolodvora preko Britanskog trga, Trga bana Jelačića, Glavnog kolodvora do Trga žrtava fašizma, zajedno s volonterima povezli su se i brojni građani zainteresirani za projekt koji već petu godinu zaredom okuplja oko 3000 mladih spremnih odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske.

Njima su se pridružili izaslanica hrvatske predsjednice Renata Margaretić Urlić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Jurica Gregurić, voditelj i pjevač Rafael Dropulić – Rafo te hrvatski odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin.

Nakon vožnje gradom, volonteri su se zaputili u Zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj gdje su darovali krv i tako, prema riječima voditelja organizacije “72 sata” u Zagrebu Kristijana Karla, započeli svoju ovogodišnju volontersku avanturu pokazujući primjerom važnost uključivanja mladih u akcije darivanja krvi.

“72 sata bez kompromisa” ove godine u devet gradova i jednoj općini 

Ove godine u projekt je uključeno devet gradova i jedna općina: Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, a po prvi puta sudjeluju i Metković, Sisak, Suhopolje i Slavonski Brod.

“Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, za promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova pa tako i cijele Hrvatske”, rekla je nacionalna koordinatorica projekta Đurđica Blažević te pozvala mlade da se prijave “na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag – u volonterima, institucijama i društvu”.

Prijave za ovogodišnji projekt pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već su započele, a brojni mladi od 16 do 30 godina već su odabrali svoju idealnu kombinaciju i grad ili općinu gdje žele volontirati. U prijavi navode što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju, a organizatori im, prema tome, dodjeljuju volontersku akciju za koju saznaju tek na samom početku volontiranja, što je i poanta projekta – volontirati bez kompromisa, ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti. Prijaviti se može do 14. listopada na www.72sata.hr.

(Hina)

Tagovi: Hrvatska, volontiranje, zagreb,

Više iz kategorije