33. Gavelline večeri – “Tit Andronik” i “Kralj Rikard III.” u nedjelju i ponedjeljak u ZKM-u i Gavelli

Festival ponajboljih domaćih i regionalnih recentnih kazališnih ostvarenja 33. Gavelline večeri, koji se održava u Zagrebu ...

  • Kultura
  • Objavljeno 02.12.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Festival ponajboljih domaćih i regionalnih recentnih kazališnih ostvarenja 33. Gavelline večeri, koji se održava u Zagrebu do 14. prosinca, ugostit će u nedjelju predstavu “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), gdje će i igrati, dok će dan poslije, u ponedjeljak, domaćin Gavella na svojoj velikoj sceni odigrati “Kralja Rikarda III.” – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predstava “Tit Andronik”, koju će festivalska publika moći pogledati u nedjelju 2. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), slojevita je, vizualno snažna, redateljski precizno cizelirana studija sraza moći i paranoje u modernoj verziji najkrvavije tragedije Williama Shakespearea.

Redatelj Igor Vuk Torbica uzeo je klasični izvornik – dramu o civilizaciji u samrtničkom hropcu – i u suradnji s dramaturginjom Katarinom Pejović napravio potpuno modernu, vizualno snažnu predstavu koja bi nas trebala podsjetiti na goruće probleme današnjice: sljepilo vladara i pohlepe elita koji vode do potpunog političkog rasapa i gubitka ljudskosti. Svijet Tita Andronika koji gledamo na pozornici jedan je esencijalno anarhičan svijet barbarskoga individualizma. Militantni imperijalizam je diskreditiran, hrabrost i snaga nemaju vrijednosti, valorizira se samo život sam.

Tita igra Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš je Tamora, dijabolična gotska kraljica pogonjena osvetom; Dado Ćosić i Vedran Živolić igraju njezine sinove Demetija i Hirona, Rakan Rushaidat je Maur Aron, Mia Biondić Lavinija, a Petar Leventić car Saturnin. Adrian Pezdirc je Titov brat Mark Andronik, Frano Mašković Lucije, Jasmin Telalović pojavljuje se u nekoliko uloga, kao i Robert Budak, dok je Milivoj Beader Klaun.

Kritičari su predstavu proglasili kazališnim događajem sezone, a Igor Vuk Torbica dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta 2018. za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje.

Nakon izvedbe, u Dvorani Polanec ZKM-a bit će upriličen okrugli stol kroz koji će u susretu i razgovoru s glumcima i autorskim timom predstave publiku voditi teatrologinja Mira Muhoberac i glumica Barbara Nola.

Festivalski se program u ponedjeljak 3. prosinca nastavlja u Gavelli, gdje će kazalište-domaćin izvesti svoju povijesnu dramu “Kralj Rikard III.”, filmski ispričan politički triler koji u suvremenom čitanju redatelja Aleksandra Popovskog kroz lik Shakespeareova kanonskog zločinca beskompromisno razotkriva svevremensko licemjerje inherentne ljudske želje za vlašću i vladanjem.

Komprimirajući najopsežnije djelo Shakespeareova opusa na kraće epizode, iz kompleksnog predloška koji obuhvaća ne samo krvavi put do krune vojvode od Gloucestera, kralja Rikarda III., posljednjeg engleskog suverena iz kuće York, već kroz brojne reference i odnose među likovima zadire duboko u prošlost borbi za prijestolje poznatijih kao ‘Ratovi dviju ruža’, Popovski je napravio posve suvremenu, fabularno destiliranu predstavu, fokusiranu na čovjeka kao pokretača društvenih i političkih zbivanja, time i jedinog odgovornog za posljedično stanje čitavoga društva.

Rikarda igra Ozren Grabarić, a u predstavi još igraju Andrej Dojkić (Vojvoda od Clarencea, Rikardov brat), Sven Šestak (Lord Hastings), Martina Čvek (Lady Ana), Dijana Vidušin (Kraljica Elizabeta), Sven Medvešek (Lord Rivers), Živko Anočić (Vojvoda od Buckinghama), Bojana Gregorić Vejzović (Kraljica Margareta), a glumački ansambl čine i Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće, te Anica Kovačević.
Nakon predstave, u atriju kazališta, razgovor s umjetnicima moderirat će Mira Muhoberac i Ksenija Pajić.

33. Gavelline večeri otvorio je u subotu 1. prosinca domaćin Gavella s predstavom “Slikari rudari” u režiji Same M. Streleca. Do 14. prosinca u teatru u Frankopanskoj, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) i Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će prikazano ukupno dvanaest predstava iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba.

Tagovi: 33. gavelline večeri, kralj rikard III, tit andronik,

Više iz kategorije