30. Muzički biennale Zagreb otvara 6. travnja ansambl London Sinfonietta

Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača

  • Kultura
  • Objavljeno 14.02.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. Muzički biennale Zagreb održat će se od 6. do 13. travnja a program na temu “Grad, prostor, glazba, zvuk” svečano će u Kinu Europi otvoriti ansambl London Sinfonietta koji će ekskluzivno, prije londonske premijere, u Zagrebu izvesti djelo “The Garden” britanskog skladatelja Richarda Ayresa.

Nastavljajući bogatu bijenalsku tradiciju, jedan od najstarijih i najdugovječnijih festivala suvremene glazbe na svijetu, koji se od 1961. održava u travnju svake neparne godine, jubilarni 30. MBZ predstavit će široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja.

Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva.

Prvi put u svojoj povijesti festival će biti otvoren u novome prostoru, u Kinu Europi, i to ekskluzivnom premijerom djela “The Garden” britanskog skladatelja Richarda Ayresa, praizvedenog koncem prošle godine u Amsterdamu. U Zagrebu će gostovati 6. travnja u izvedbi London Sinfoniette, i to prije britanske premijere, koja je planirana tek za 17. travnja.

Bogat MBZ-ov program koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe, predstavljanja “živih klasika” i dolazećih talenata, uključuje i više od 15 praizvedbi domaćih skladatelja svih generacija

Svoja nova djela na MBZ-u će predstaviti Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban.

Tijekom deset dana MBZ-a, u Zagrebu će gostovati i John Irabagon, Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Program se odvija na preko deset lokacija u gradu Zagrebu – u Kinu Europi, Galeriji Greta, Booksi, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Jazz&cabaret clubu Kontesa, GDK Gavelli, Medijateci francuskog instituta, Muzeju suvremene umjetnosti, Kući za ljude i umjetnost Laubi, Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) te Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ali i na ulicama grada, na otvorenom.

U predbiennalskom tjednu održat će se dječja lutkarska predstava “Žabica kraljica” autorskog dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka te razgovor s književnikom i skladateljem Eivindom Bueneom u programu ‘Književni budoar’ Kluba Bookse.

Iz Galerije Greta će od 4. travnja pa sve do zatvaranja startati vožnja za sonične bicikle britanske multimedijalne umjetnice Kaffe Matthews, koja će zagrepčanima omogućiti da kroz 45-minutnu vožnju na sasvim nov i neuobičajen način dožive ulice grada Zagreba.

Prije nekoliko dana započeo je program MBZ-a za ‘velike malene’, “Glazba, prostor, ja”, koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će preko četiri tisuće djece grada Zagreba. Sprema se i poseban programu koprodukciji s Laubom, unutar kojeg će gostovati top glazbenici i bendovi alternativnog zvuka – berlinski elektroničari Brandt Brauer Frick Ensamble, njujorški elektroničar Taylor Dupree, turski free improvisation ansambl Konstrukt, te post-rock duo Davida Kollara na gitari i Arvea Henriksena na trubi.

Festival zatvara, 13. travnja u ZKM-u, svečana praizvedba baleta Frane Đurovića “Hero is Tired” u koreografiji talijanskog koreografa Giuseppea Spote i koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

(Hina)

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Tagovi: glazba, muzički biennale, zagreb,

Više iz kategorije