Za samo 7 dana počinje festival gaminga koji će obuhvatiti nevjerojatnu količinu najnovijeg gaming sadržaja i gaming hardvera kao i svega vezanog za svijet gaminga!
O gorućim temama u ugostiteljstvu, kao što su pitanje radne snage i formalnog obrazovanja budućih naraštaja za ugostiteljska zanimanja, pričat će se na ovogodišnjem Forumu zagrebačkih ugostitelja koji će se održati 23. listopada 2024., u Esplanade Zagreb Hotelu s početkom u 10 sati. Forum u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb doživjet će svoje 16. izdanje te će još jednom postati mjesto susreta ključnih dionika koji će razgovarati o trenutno najvažnijim temama i trendovima u svijetu ugostiteljstva.
Ovogodišnji program obuhvaća dvije dinamične panel-rasprave. Problem nedostatka radne snage goruća je tema ugostiteljskog sektora već nekoliko godina, a u potražnji za kvalificiranim i kvalitetnim kadrom ugostitelji svakodnevno nastoje pronaći rješenja. Je li uvoz stranih radnika dovoljan, kakav je zakonski okvir potreban, može li se obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu učiniti privlačnijim novim generacijama i tko su kuhari, konobari, slastičari i barmeni budućnosti tema je panela naziva „Radna snaga i obrazovanje u ugostiteljstvu – izazovi i prilike“. O tome će razgovarati Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Alen Jerkunica, ravnatelj Veleučilišta ASPIRA i Jurica Protić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.
Na drugom panelu „Čime možemo začiniti gastro scenu u Zagrebu?“ raspravljat će se o tome koliko je gastro ponuda važna za prepoznatljivost turističke destinacije, koliko je potrebno njegovati autentičnu kuhinju, a koliko pratiti globalne trendove, jesu li društvene mreže postale nezaobilazne u promociji ugostiteljskih usluga te kako ugostitelji mogu stvoriti dobar digitalni sadržaj za svoje objekte. O ovoj temi svoja razmišljanja podijelit će Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta, Petra Maršić Buljan, direktorica Sektora za promociju i poslovni turizam u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Karin Mimica, stručnjakinja za gastro brendiranje destinacija, Ana Lisak, poduzetnica u ugostiteljstvu te Janja Benić, gastroblogerica.
I ove će godine na Forumu zagrebačkih ugostitelja biti dodijeljena priznanja predstavnicima struke u nekoliko kategorija, a prvi put priznanja će u svim kategorijama biti dodijeljena isključivo ženama u ugostiteljstvu, čime se želi istaknuti njihov doprinos i uspjeh u industriji. Također, posjetitelji će imati priliku uživati u gastro izložbi te razgledati ponudu proizvoda i usluga raznih dobavljača i distributera.
„Forum zagrebačkih ugostitelja organiziramo kako bismo omogućili konstruktivan dijalog među ključnim dionicima i otvorili prostor za rješavanje gorućih izazova u našoj industriji. Udruženje ugostitelja Zagreb stalno radi na unaprjeđenju uvjeta rada i stvaranju poticajnog okruženja za sadašnje i buduće generacije ugostitelja, a Forum je godišnji skup kroz koji predstavljamo ono što nam je u fokusu djelovanja. Ove godine posebno ćemo se baviti temama koje su već neko vrijeme u središtu pažnje – radnom snagom i strukovnim obrazovanjem. Kroz stručne rasprave želimo istražiti moguća rješenja i predstaviti prilike koje bi nam pomogle da ojačamo ugostiteljski sektor. Također, želimo istaknuti važnost kvalitetne gastro ponude za prepoznatljivost Zagreba kao turističke destinacije, ali i naglasiti kako promjene u digitalnim medijima mijenjaju način na koji prezentiramo naše usluge. Forum je već šesnaest godina mjesto okupljanja profesionalaca, i to nije slučajno – vjerujemo da jedino zajedničkim naporima možemo graditi budućnost ugostiteljstva“, poručio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.
Ipak, imali su jasnu viziju i znali su koje korake moraju napraviti da bi došli do cilja. Uložili su puno vremena, truda i energije kako bi krenuli ubirati plodove svojega rada. I tako kreće njihova avantura…