Za tri najuspješnija rada osigurane su vrijedne novčane nagrade – 2.000 eura za prvo, 1.500 eura za drugo i 1.000 eura za treće mjesto
Dunav i autentična gastronomija spajaju se u Vukovaru krajem lipnja, donoseći pravu poslasticu za sva osjetila. U sklopu Dunav Festa 2025. održat će se posebni program “Gastrobrendiranje – 100% FIŠ”, u sjajnoj suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turističke zajednice grada Vukovara. Od 26. do 28. lipnja na vukovarskoj dunavskoj šetnici slijede dani mirisa, okusa i natjecanja posvećenih fiš paprikašu, istinskom kralju slavonske i podunavske kuhinje, kazano je na predstavljanju manifestacije u Zagrebu.
Središnji događaj je natjecanje u pripremi fiš paprikaša. ŠKMER je zadužen za organizaciju i suce, a dolaze čak i međunarodni kulinarski stručnjaci. Ma što god bili – profesionalni chef, ugostitelj, učenik, član udruge ili jednostavno ljubitelj kuhanja na otvorenom – vrata su svakom širom otvorena!
Fiš dio projekta gastrobrendiranja Vukovara
„Fiš paprikaš je jelo prepoznato u sredini jer riječna je riba oduvijek bila dijelom identiteta Vukovaraca, Zbog toga je upravo ovo jelo izabrano kao dio projekta gastrobrendiranja Vukovara. Na ovom festivalu slavimo život, Dunav i dobru hranu. Bit će sadržaja za sve, stare i mlade; stoga krenite svi put istoka,“ kazala je u Zagrebu Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.
„Za fiš je najvažnija kvalitetna riba, a poznato je da je dunavska najbolja, i to prije svega šaran, ali i som i štuka. Nezaobilazna je isključivo domaća mljevena paprika te luk koji je temelj svakog dobrog fiša. Uz to, potrebne su rajčice, bijelo vino i dobar tek“, naglasila je gastroblogerica Sandra Rončević.
Rezanac dug 18,8 metara
“Široki rezanci dugi kao Dunav” nova je gastro atrakcija festivala inspirirana tradicionalnim prilogom uz fiš paprikaš, koju potpisuje Vukovarsko pivo. Riječ je o izradi širokog rezanca, dugačkog simboličnih 18,8 metara, u čast 188 kilometara kolika je duljina Dunava u Hrvatskoj. Tjesteninu će pred publikom pripremati članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije. U Zagrebačkoj pivovari koja proizvodi Vukovarsko pivo iznimno se vesele ostvarivanju ove suradnje, a već iduće godine planiraju pokrenuti i službeno uvrštavanje najduljeg rezanca u Guinessovu knjigu rekorda.
100% FIŠ nije samo jednokratno zbivanje već nastavak dugogodišnje, plodonosne suradnje ŠKMER-a i TZ Vukovara, koja objedinjuje edukaciju, promociju i natjecanja. Događaj će imati i ekološku dimenziju.
„Naš je cilj održiva destinacija te očuvanje okoliša i resursa. Cilj nam je i smanjiti bacanje hrane, stoga organiziramo radionicu na kojoj će chef Mario Mandarić na inovativan način pokazati kako iskoristiti cijelog šarana“, izjavila je Ana Pinjuh iz TZ-a Vukovarsko-srijemske županije koja odnedavno ima prestižni srebrni certifikat Green Destinations.
Projekt 100% Fiš i Dunav Fest 2025. obećavaju nezaboravan doživljaj s jasnim ciljem: razviti lokalnu gastronomsku scenu i staviti Vukovar na vrh hrvatske i regionalne gourmet ponude.
Predstavljanje u Zagrebu završilo je, a kako drugačije, nego degustacijom fiša, vrhunskih vina Srijemskog vinogorja – Krešić i Papak te Vukovarskim pivom. Ima li ljepše pozivnice za Dunav Fest i fišijadu. Vidimo se u Vukovaru od 26. do 28. lipnja.
Foto: Vedran Čuljak i Anto Magzan
Svemirske tehnologije već danas značajno mijenjaju naš svakodnevni život. One poput satelitske navigacije, vremenskih prognoza, satelitskih komunikacija i novih materijala koriste se u mnogim industrijama, od poljoprivrede do medicine